Sara Rosenberg, som till vardags studerar till sjuksköterska vid Högskolan i Kristianstad, är den 10:e vinnaren av Queen Silvia Nursing Award i Sverige.

När Sara presenterade sin idé ”Duschrock” gick det ett sus genom juryn. Bedriften att klarsynt ringa in ett problem som alla kan relatera till och därtill finna en realistisk lösning, imponerade djupt på juryn.

Sara hade även tagit hänsyn till miljöaspekten, gjort en kostnadskalkyl samt en punktlista över vilka utmaningar hon skulle stå inför om Duschrocken kom i produktion. Med hjälp av sin mormor hade Sara tillverkat en prototyp vilken visades upp via en instruktionsfilm. Citat från en av jurymedlemmarna: ”Sara har hittat en lösning på ett olösligt problem”.

Sara Rosenberg tar sin sjuksköterskeexamen 2024.

Om Queen Silvia Nursing Award

Queen Silvia Nursing Award är ett årligt pris som initialt delades ut till sjuksköterskestudenter. Priset instiftades av Swedish Care International och Forum For Elderly Care år 2012 och stöds av Hennes Majestät Drottning Silvia.

Tävlingen har under årens lopp utvecklats till att inkludera även sjuksköterskor och från och med i år utökades den ytterligare, med kategorin undersköterskor och undersköterskestuderande. Den som vill tävla om priset skickar in en eller flera idéer om hur äldre- och demensvården kan förbättras.

Vinnare av Queen Silvia Nursing Award får ett kontantpris på 60 000 kronor, tillsammans med internationella lärande- och nätverksmöjligheter. Vinnarna kommer också att samlas på Kungliga slottet i Stockholm 2023 för att delta i huvudceremonin och personligen ta emot sina diplom av Drottning Silvia.

Engagemang för sjuksköterskor och demensvård 

Drottning Silvia har förespråkat bättre vård för äldre och människor som lever med demens i många år. Drottningen tog hand om sin mamma som levde med en demensdiagnos de sista åren av sitt liv. Hennes Majestät har gett sitt stöd till ett antal projekt för att öka medvetenheten om demens, inklusive Stiftelsen Silviahemmet och Dementia Forum X.

Här kan du läsa hur du ansöker till Queen Silvia Nursing Award