Chef i fokus

Vi berättar som vad som händer i Vårdförbundet för dig som chef och ledare och bjuder på matnyttiga reportage som hjälper dig i din chefsroll.
 • Ledarprogrammet gav 34 nya personcentrerade projekt

  Under fyra nätverksträffar har årets chefs- och ledarmedlemmar som gått Ledarprogrammet grävt i personcentrerade idéer, tankar och fakta. Hur ska de nu förändra vården?

 • För stor personalgrupp? Så hanterar du situationen

  De stora personalgrupperna är en stor utmaning för chefer. Britta Edström, tidigare chef inom äldreomsorgen, anser att politiker och beslutsfattare bär det stora ansvaret till att chefer behöver få bättre förutsättningar. Genom hennes erfarenhet har hon och hennes chefsmedarbetare fått hitta strategier för att förhålla sig till det tuffa uppdraget.

 • kvinnlig chef ser på medarbetare

  Vårdförbundets chefs- och ledarenkät: chefer har för stora personalgrupper

  Varannan chef inom hälso- och sjukvården har ansvar för 30 eller fler medarbetare. Tolv procent för 50 eller fler. De stora personalgrupperna leder till tidsbrist och försämrad arbetsmiljö både för medarbetare och chefer. Hälften av cheferna får inte sätta individuella löner och kan sällan eller aldrig rekrytera den personal de behöver. Det visar en ny rapport från Vårdförbundet med svar från drygt 1 300 chefer och ledare i hela landet.

 • Trappa ner inför semestern - det avgör hur du leder i höst

  Det känns ofta som en omöjlighet att få en lugn ingång till första semesterveckan. Men att ta bort uppgifter innan semestern menar Vårdförbundets chefsspecialist Marianne Hiller är avgörande för ett hållbart ledarskap.

 • Annika Cederholm chefsspecialist

  100 % tillgänglig utan att vara på plats

  När Annika Cederholm, chefsspecialist på Vårdförbundet, fick höga betyg på sin tillgänglighet som chef i en medarbetarundersökning blev hon överraskad. Trots att hon inte alltid var på plats och ibland inte kunde svara i telefon, tyckte medarbetarna att hon var 100 procent tillgänglig.