En sak står klar för oss på Vårdförbundet: ensam är inte stark. Tillsammans är alltid bättre – då ger vi varandra kraft att bli riktigt starka och det är då vi kan påverka och förändra. Det menar Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro och Nadja Ståhl, ordförande för Vårdförbundet Student.

Tillsammans – med 114 033 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor – har vi under 2019 lyft behov och drivit förändring. Men vi behöver fler som engagerar sig som förtroendevalda och driver frågorna på plats, där vi jobbar.

Tillsammans jobbar vi för bättre villkor. Vården är mångas drömbransch, men villkoren måste bli bättre för att locka fler studenter och säkra ett hållbart arbetsliv. Idag fyller vi inte alla utbildningsplatser och i bästa fall tar 80 procent examen. Det innebär att vi kommer att sakna kollegor i framtiden.

Tillsammans jobbar vi för högre lön. Det är alldeles för liten skillnad i lön mellan den som är ny i yrket och den som har lång erfarenhet. Så kan vi inte ha det. Vår kunskap måste uppvärderas – inte minst inför omställningen till personcentrerad vård. År 2019 slöts kollektivavtalet HÖK 19 som premierar de särskilt yrkesskickliga. Nu jobbar vi för att ännu fler ska få högre lön. Här kan du läsa om hur biomedicinska analytikerna Andreas Malmgren gjort karriär inom vården.

Tillsammans utvecklar vi vården. Det omfattar även att arbeta för jämlika utbildningar i hela landet och en bättre samverkan mellan lärosäten, studenter och verksamheter. Och det omfattar att ständigt stötta våra medlemmar, som i rättstvisten i artikeln om "Maja" är ett starkt bevis på. Du kan läsa artikeln här.

Lyssna på oss när vi tillsammans sammanfattar 2019 och blickar in i 2020.

 

Sineva Ribeiro, Förbundsordförande Vårdförbundet
Nadja Ståhl, Ordförande Vårdförbundet Student

 

Fotograf: Magnus Glans