Om du blir arbetslös är det viktigt att du har en bra försäkring. Genom ditt medlemskap i Vårdförbundet får du en inkomstförsäkring som kan ge dig en ersättning motsvarande 80 procent av din grundlön. OBS. På grund av coronakrisen har flera tillfälliga ändringar skett av regler för a-kassa.

Även om arbetsmarknaden för dig som är sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska är relativt stabil är det viktigt att du har en bra försäkring om du skulle bli arbetslös.

A-kassa

OBS. På grund av coronakrisen har regeringen infört flera tillfälliga ändringar i reglerna för a-kassan.  Läs mer hos Akademikernas a-kassa.

Att vara medlem i en a-kassa ger ett bra grundskydd. Du måste själv ansöka om medlemskap i a-kassan, det ingår inte i medlemskapet i Vårdförbundet. Vi har ett samarbete med Akademikernas a-kassa.
Läs mer om att vara medlem i Akademikernas a-kassa.

Taket i a-kassan

A-kassan ersätter din inkomst upp till en viss lönenivå. Du får olika ersättning beroende på hur länge du varit arbetslös. Här ser du hur ersättningsnivåerna beräknas:

  • Dag 1-100 är taket i a-kassan 25 025 kronor. Det vill säga att du kan få 80 procent av din lön upp till 25 025 kronor.
  • Dag 101-200 är taket i a-kassan 20 900 kronor. Det vill säga att du kan få 80 procent av din lön upp till 20 900 kronor.
  • Dag 201-300 är taket i a-kassan 23 885 kronor. Det vill säga att du kan få 70 procent av din lön upp till 23 885 kronor

Mer information om ersättningsnivåerna hittar du på Akademikernas a-kassa:s webbplats

Inkomstförsäkring ingår i avgiften

Inkomstförsäkringen är till för att täcka upp för den del av din uteblivna inkomst som ligger över a-kassans tak. Som medlem i Vårdförbundet ingår inkomstförsäkringen i ditt medlemskap. Tillsammans med a-kassan kan du få en ersättning motsvarande 80 procent av din grundlön.

För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i Vårdförbundet och a-kassan sedan minst tolv månader tillbaka. 

Anmäl dig på Arbetsförmedlingen

För att kunna få ersättning från a-kassan och inkomstförsäkringen måste du vara anmäld hos Arbetsförmedlingen. Anmäl dig på din första arbetslösa dag.