• Rekryteringspris till avdelning Skåne!

  Rekryteringspriset 2021 går till Team support och utbildning avdelning Skåne. Se filmen och motiveringen här.

 • Skyddsombudens dag 26 oktober

  Den 26 oktober firar vi skyddsombudens dag. Vi passar på att uppmärksamma skyddsombud lite extra och synliggöra det viktiga uppdraget.

 • Vad gäller efter 29 september?

  Restriktionerna som vi har levt med under en lång tid hävdes den 29 september. Men det betyder inte att vi som arbetar i vården kommer att förändra vårt arbetssätt och arbeta under andra förhållanden än en säker vårdmiljö.

 • Webbinarie om arbetsmiljöarbete 28:e oktober

  Hur har arbetsmiljöarbetet sett ut under pandemin och vad har vi lärt oss av det? Gilla jobbet bjuder in till webbinarie den 28:e oktober om just detta. Nu kan du som förtroendevald eller chef anmäla dig till det!

 • Inspirationsföreläsning om samverkan

  Välkommen att vara med på en inspirerande webbsänd föreläsning om hur vi kan bli bättre på att samverka för bättre arbetsmiljö. Datum för föreläsningen är 12 oktober.

 • Nu har vi uppdaterat handboken Vilja Våga!

  Vilja Våga är en handbok som används i Vårdförbundets grundutbildning för nya förtroendevalda. Men även du som har varit förtroendevald en tid kan självklart ha nytta och glädje av handboken.

 • Möjlighet använda skyddsutrustning med särskilt tillstånd förlängs 

  Arbetsmiljöverket förlänger möjligheten för arbetsgivare att låta arbetstagaren använda personlig skyddsutrustning med särskilt tillstånd. Förlängningen gäller till 1 juni 2022. 

 • Vägledning arbetsplatsnära vaccinering

  Prevent har tagit fram en vägledning som fackligt förtroendevalda, skydds- och arbetsmiljöombud kan använda vid arbetsplatsnära vaccinering, då hela den vuxna befolkningen ska vaccineras senare i vår.

 • Nu startar Höjda röster!

  Nu drar Höjda röster igång! Höjda röster är en dialog med vårdsverige och i första hand Vårdförbundets medlemmar. För nu är det dags att verkligen höja rösten för vårdens framtid i Sverige. Behöver du tips på hur du kan sprida Höjda röster vidare, så att så många som möjligt kan göra sin röst hörd - kika här!

 • Ny webbutbildning! En tuff torsdag – när skyddsombudets arbete sätts på prov

  Nu finns en ny webbutbildning i Kunskapsrummet om arbetsmiljö. Följ med skyddsombudet Kalle till jobbet en tuff torsdag. Hur gör Kalle för att ta tag i arbetsmiljöproblemen på sin arbetsplats?

 • reflex med texten #tackamedlön

  Nu syns vi igen - ny reflex i butiken

  Efterfrågan har varit stor att ha en reflex bland våra profilprodukter i vår medlemsbutik. Och äntligen är vår nya reflex här! Nu har vi återigen möjlighet att synas - i dubbel bemärkelse.

 • Hur bildar man en klubb i privat och statlig sektor?

  Ja, det finns det nu en poddcast om i Vårdförbundets poddar. Lyssna till exempel på klubbordförande Therese Palmquist som redan gjort resan!

 • PTK och Svenskt Näringsliv har slutit överenskommelse om arbetsrätten

  PTK, avtalsbärare för 26 fackförbund, varav Vårdförbundet är ett, och Svenskt Näringsliv, företrädare för privata företag i Sverige, har slutit en överenskommelse om förbättringar i arbetsrätten.

 • Tack för att du svarar på arbetsmiljöenkäten!

  I dagarna kommer vi att mejla en arbetsmiljöenkät till alla förtroendevalda inom Vårdförbundet. Vi är så tacksamma att du tar dig tid och svarar på enkäten.

 • Facket är viktigare än någonsin. Nu ställer vi upp för varandra. Gå med i Vårdförbundet!

  Så lyder budskap som vi har i sommar för att locka ännu fler medlemmar till ett fackligt medlemskap i Vårdförbundet. Trots en strid ström av nya medlemmar till Vårdförbundet satsar vi på att synas extra i sommar så att vi kan bli ännu fler.

 • Ny vägledning: Att göra riskbedömning för att förhindra smitta på arbetsplats med anledning av covid-19

  Under pågående pandemi är löpande riskbedömningar på arbetsplatsen av största vikt. Arbetsgivaren är ytterst ansvarig, men du som skyddsombud har tillsammans med dina kollegor en central roll för att arbetsmiljön säkras och smittspridning förebyggs.

 • Webbinarium om smittspridning, riskbedömning och åtgärder på arbetsplatsen

  Spridningen av covid-19 utmanar våra bedömningar och vårt handlande på många områden. Ett av dem är riskbedömning och åtgärder på arbetsplatsen. Vilka åtgärder som ger bäst effekt kan se olika ut på olika arbetsplatser.

 • Uppdaterade riktlinjer om riskbedömning och skyddsutrustning

  Riskbedömningar av olika arbetssituationer är ett mycket viktig verktyg för dig som skyddsombud eller huvudskyddsombud i Vårdförbundet. Arbetsmiljöverket har nu tagit fram mer detaljerade riktlinjer och särskilt förtydligat dessa gällande äldrevård och omsorg.

 • Vårdförbundets första tv-reklam: Facket är viktigare än nånsin!

  För första gången i Vårdförbundets historia satsar vi på reklamfilm i tv. Under sommaren pågår en stor rekryteringskampanj och under vecka 22 går vi med reklamfilm i TV4 Play.

 • Kampanjen #tackamedlön fortsätter

  Namninsamlingen #tackamedlön har den senaste tiden spridit sig som en löpeld över landet. Vi närmar oss 45 000 underskrifter! I dagarna kommer du som är förtroendevald i Vårdförbundet att få hem ett brev med information om kampanjen, och ett antal kampanjknappar som du kan dela ut.

 • Digital guide: Skyddsombud i coronatider - hur gör jag?

  Vårdförbundet har tagit fram en digital guide där du får svar på aktuella frågor om arbetsmiljö och säkerhet, dina mandat och befogenheter. Du får även höra personliga berättelser från andra skyddsombud.

 • Rekordmånga nya medlemmar – vi blir starkare för varje dag!

  Det är just nu viktigare än någonsin att vara med i facket - för ökad trygghet och för att få tillgång till rådgivning och stöd i den tuffa situation vi befinner oss i. Men också för att vi ska bli ännu starkare så vi kan ställa krav på arbetsgivaren kring bland annat skyddsutrustning och arbetsmiljö.

 • Nya rutiner från 1 april för Flex reseräkningar

  Från och med den 1 april 2020 ska du inte skicka bilagor till dina reseräkning med post till Vårdförbundet. Istället ska du som är förtroendevald ska bifoga underlag digitalt i Flex

 • Frågor och svar kring coronaviruset och ditt arbete

  I takt med att coronaviruset covid-19 sprider sig kan du som arbetar inom vården känna oro och ha frågor både privat och på jobbet. Här finns svar på frågor som kan uppstå. Uppdateras löpande.

 • Försenad utbetalning av reseräkning till förtroendevald

  På grund av nytt utbetalningssystem för reseräkningar kan eventuellt utbetalningen den 31 januari bli försenad. Utbetalningen planeras då bli den 6 februari.

 • Anmäl dig till Gilla jobbet i mars!

  Du som arbetar med arbetsmiljöfrågor på din arbetsplats kan fylla på och fördjupa dina kunskaper på vårens Gilla Jobbet-konferenser. Den 9 januari öppnar anmälningen till kostnadsfria eventet Gilla jobbet i Malmö, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Växjö och Karlstad i mars och april. De här platserna brukar gå åt fort så skynda er att anmäla er! Uppdaterat: Få platser kvar nu!

 • Här får du koll på vad som händer under kampanjen i november

  Behöver du lite extra koll på vad som händer under Vårdförbundets kampanj i november eller har du stenkoll på läget? Oavsett vad, så har vi samlat allt som händer under vår största rekryterings- och synlighetsmånad nånsin. Listan uppdateras löpande!

 • Samverka för en bättre arbetsmiljö och friskare arbetsplats

  Sjukfrånvaro drabbar alla, inte bara den som blir sjukskriven, utan också kollegorna på arbetsplats. Medlemmar i verksamheter där sjukfrånvaron är hög får sämre möjligheter att utvecklas och cheferna får svårare att rekrytera och behålla personal. Men genom samverkan och förankring i medlemmarnas kunskap och erfarenhet om verksamheten och den egna arbetsmiljön finns möjlighet att hitta konstruktiva lösningar.

 • Ditt lönesamtal - ny webbutbildning för medlem

  Som förtroendevald möter du säkert ofta medlemmar som har frågor om lön och du ska kunna ge råd inför deras eget lönesamtal. Som stöd inför lönesamtalet har Vårdförbundet tagit fram en ny webbutbildning - Ditt lönesamtal, som alla medlemmar har tillgång till.

 • Lokala avtal skrivs nu – löneprioriteringen fortfarande i fokus

  Här svarar vi på vanliga frågor om sifferlöst, LOK:ar, löneöversyn och lönesamtal som omfattas av Centrala avtalet med SKL och Sobona.

 • Skapar det digitala i er arbetsvardag stress och irritation istället för att vara det stöd det ska vara?

  Våra medlemsgrupper kan verkligen vittna om krångliga IT-system. Logga in och logga ut, springa till en dator i ett annat rum eller vara tvungen att mata in samma uppgifter flera gånger i olika system. Nu finns både forskning om digitala arbetsmiljön och verktyg för att råda bot på detta: Digironden!

 • Medlemmarna nöjda med det nya avtalet med SKL

  Enligt en medlemsundersökning som Vårdförbundet gjort genom Novus känner 93 procent av medlemmarna till att ett nytt centralt avtal har tecknats. De flesta är också nöjda med resultatet.

 • Uppdatering av Flex reseräkningssystem

  FlexClassic, Vårdförbundets reseräkningssystem, kommer att uppdateras den 1 mars, då nuvarande version av systemet inte fungerar mot olika webbläsare och är inte anpassat till ett modernt flexibelt arbetssätt.

 • Löneöversyn och lönesamtal för dig anställd i kommun eller region

  I och med att vi sagt upp det centrala kollektivavtalet för kommuner och regioner, HÖK16, så är även vårt löneavtal uppsagt inom SKL-området. Det innebär att vi inte kan påbörja någon löneöversyn 2019 med arbetsgivaren och du som medlem kan inte heller ha ett lönesamtal där ni pratar siffror eller procent.

 • Ny uppdragsbeskrivning förtroendevald på arbetsplats

  Den 18 december 2018 beslutade förbundsstyrelsen en ny version av uppdragsbeskrivning förtroendevald på arbetsplats. Den ersätter tidigare rollbeskrivning från 2015.

 • Vanliga frågor och svar om höjd medlemsavgift

  Den 1 januari 2019 höjer Vårdförbundet medlemsavgiften med 30 kronor per månad. Från nuvarande 265 kr till 295 kr per månad. Här hittar du information som du som förtroendevald kan använda när medlemmarna vänder sig till dig med frågor kring avgiftshöjningen.

 • Skapa din egen kontaktaffisch

  Öka din synlighet som förtroendevald på arbetsplatsen genom att skapa och sätta upp din personliga kontaktaffisch!

 • Förbered dig för nya säkrare inloggningsrutiner

  I din roll som förtroendevald hanterar du ofta särskilt känsliga personuppgifter. Det är därför viktigt med en hög säkerhet, så att medlemmar kan känna sig trygga med att det är rätt personer som får tillgång till deras uppgifter. Med anledning av den nya dataskyddsförordningen GDPR går Vårdförbundet den 11 oktober över till en säkrare inloggning. Förbered dig redan nu!

 • Du följer väl kampanjen även under sommaren?

  Efter en kort paus återupptar vi nu rapporteringen av nya siffror i rekryteringskampanjen. Mycket har hunnit hända under några veckor i sommar. Se hur det går för din avdelning!

 • Nytt stöd för arbetsmiljöarbete i statlig sektor

  Med start till hösten kommer Partsrådet inom den statliga sektorn att börja erbjuda konkreta tjänster som ska ge lokala parter stöd i arbetet för friskare arbetsplatser.

 • Medlemmar berättar på nya affischer

  Nu finns fyra inspirerande medlemsberättelser som affischer. Sätt upp dem på arbetsplatsen eller på andra ställen där medlemmar och kollegor passerar.

 • GDPR: Nu erbjuder Vårdförbundet identifiering med BankID

  Redan nu behöver medlem identifiera sig så att vi kan hantera känsliga personuppgifter på ett tryggt och korrekt sätt. Efter sommaren kommer även du som förtroendevald att behöva identifiera dig. Du kommer att få mer information i god tid.

 • Webbutbildning för förtroendevalda -  Så hanterar vi personuppgifter i Vårdförbundet

  För att medlem ska känna sig trygg behöver du som är förtroendevald eller medarbetare i Vårdförbundet ta del av den utbildning om hur vi hanterar personuppgifter.

 • GDPR: Stärkt skydd för medlems personuppgifter

  Den 25 maj 2018 trädde EU:s nya dataskyddsförordning GDPR i kraft. Vårdförbundet och du som förtroendevald berörs i hög grad eftersom vi dagligen hanterar särskilt känsliga personuppgifter som medlemskap i fackförening.

 • 3 månader kostnadsfritt medlemskap för ny medlem

  Vi är snart klara att rulla ut Vårdförbundets första kampanj med tre månaders kostnadsfritt medlemskap för nya medlemmar. Du som förtroendevald har nu chansen att erbjuda kollegor att utan kostnad vara medlem i Vårdförbundet i tre månader.

 • Välkomna dina nya kollegor!

  Har du fått i uppgift att introducera en ny kollega på din arbetsplats? Grattis! Du har nu möjlighet att göra ett gott intryck på din nya kollega. Försitt inte den! Här kan du läsa Vårdförbundets enkla tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att lyckas med en schysst introduktion av din nya kollega. Lycka till!

 • Var med och påverka delegeringsrutinerna på din arbetsplats

  Känner du och dina kollegor oro inför de nya delegeringsreglerna som börjar att gälla från årsskiftet? Vi ger dig en överblick kring vad som gäller – plus diskussionsmaterial som gör att ni kan ge inspel till samverkan om delegeringsrutinerna.

 • Rätt verktyg gör jobbet bättre

  Är du skyddsombud eller kanske chef? Du vet väl att Suntarbetsliv har kostnadsfria webbkurser i arbetsmiljö, som är öppna för alla? En god arbetsmiljö ger bättre trivsel, lägre sjukfrånvaro och personalomsättning. Dessutom minskar risken för olyckor på arbetet. Resultatet blir allra bäst när skyddsombud och chef går kursen tillsammans!

 • Är matraster onödiga eller omöjliga att ta ut?

  – Det finns de som har så hög arbetsbelastning att det inte finns möjlighet att sitta ostört och ta sin matrast. De blir avbrutna hela tiden. En del tycker att man lika gärna kan vara utan rast och faller till föga för att verksamheten trycker på. Men att hoppa över raster är inte förenligt med ett långt arbetsliv, menar Ola Sjöholm, ombudsman på Vårdförbundet. Läs gärna artikeln och intervjun i tidningen Arbetet!

 • Personcentrerad vård kan även bli ett lyft för arbetsmiljön

  När Psykiatri Sydväst Huddinge skulle införa personcentrerad vård sökte de pengar från Arbetsmiljölyftet och bildade en arbetsgrupp med personal inom verksamheten. Nu hyllar de Vårdförbundets studiecirklar i personcentrerad vård.

 • AD-dom om indragna semestrar – frågor och svar

  Den 24 maj meddelade arbetsdomstolen dom i fallet om indragna semestrar för fem barnmorskor i Östergötland. Här kan du läsa vanliga frågor och svar.

 • Utbildning för lokala valberedare

  Nu kan du gå webbutbildning för lokala valberedare. Enkelt och smidigt kan du på den tid du väljer få vägledning och stöd i ditt uppdrag. Antingen är du valberedare eller är nyfiken på uppdraget.

 • Webbutbildningar när du själv vill

  Nu presenterar Vårdförbundet två webbutbildningar riktade till dig som är förtroendevald. De passar både nya förtroendevalda som dig som gått grundutbildning tidigare. Så friska gärna upp dina kunskaper!

 • Behåll och använd nya lönefoldern

  I januari-numret av Vårdfokus fick alla medlemmar en folder med unik lönestatistik för 2016. Foldern innehåller också fakta om vad som påverkar din lön samt matnyttiga tips inför lönesamtal och löneförhandling. Behåll den. Använd den! Det är en medlemsförmån som hjälper dig i den kommande lönerevisionen.

 • ”Använd checklistorna på arbetsplatsträffar”

  Nu finns ett paket med en film och fyra checklistor som stöd i arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA).

 • Ny arbetsmiljöutbildning från Suntarbetsliv

  Nu finns en kostnadsfri och lättillgänglig arbetsmiljöutbildning för chefer och huvudskyddsombud på Suntarbetslivs webbplats. Utbildningen är startskottet i det arbete som parterna kommit överens om för att få friskare arbetsplatser i kommuner och landsting.

 • Villkorskampanjen: Diskutera vidare med medlemmar!

  Vårdförbundets kampanj "Är det här vår framtid?" pekar på problemen och ger förslag på lösningar. Men för att vi ska kunna påverka med full kraft behöver du som förtroendevald prata med medlemmar om situationen på just er arbetsplats. Här får du förslag på frågor som kan sätta igång diskussionen!

 • Guide till bra länkar om arbetsmiljöarbete

  Vad får dig att må bra på jobbet? Hur kan vi förebygga ohälsa? Prata med dina kollegor och hur ni tillsammans kan förbättra er gemensamma arbetsmiljö! Vi har samlat bra länkar till information om systematiskt arbetsmiljöarbete och om Arbetsmiljöverkets föreskrift om social och organisatorisk arbetsmiljö.