Efter att ha gått andra dagen på basutbildningen för förtroendevalda var Stina Karlsson peppar och lade ut ett entusiastisk meddelande på facebook i gruppen "Nu pratar vi lön!". Så vi tog kontakt med Stina och frågade vad som var så inspirerande i grundkursen och vad som fick henne att bli förtroendevald.

Gemensamma kunskaper som kan ge effekt

- Det som var mest peppande var att få lära sig så mycket! Först fick vi känslan att det var så mycket att kunna men efter ett tag började jag inse vilken styrka det är att vi är så många som lär sig detta.

Tänk om alla vi i rummet skulle göra någonting av allt detta - och alla andra som gått de andra grundkurserna också gjorde det. Då måste det ju börja hända saker!

Stina minns också att de under dagarna visade bra tjänster som förtroendevalda får när de loggar in. Att kunna se sina medlemmar till exempel. Men det var så mycket så det hoppas hon att de hinner titta mer på vid nästa tillfälle.

Från nyutexad till förtroendevald

Stina Karlsson tog examen i januari 2013 och redan några månader efteråt blev hon förtroendevald på sin arbetsplats.

Hur kom det sig att det gick så fort?

- Jag var med på APT (arbetsplatsträff) och det saknades förtroendevald på arbetplatsen. När de frågade om någon ville bli så räckte jag snabbt upp handen. Så sen blev jag vald av mina medarbetare som tyckte att det skulle passa mig.

- Det verkade vara ett bra sätt att lära sig om sina skyldigheter och rättigheter så att man i längden kan påverka. För att påverka måste man ju veta hur, vad man kan och får göra. Ja, min främsta drivkraft var att få vara med och påverka. Jag hade ju deltagit i studentuppropet "Inte under 25000" under min studieperiod till exempel.

- Det var lite knepigt den första perioden att vara ny förtroendevald och sätta sig in i lönerevision innan man gått grundkursen. Som tur var hade jag jättebra stöd av Mira på mitt närmsta centra* (ej klart, lägg till länk till sidan om Centra i Stockholm). Det var skönt att alltid ha henne att fråga annars känner man ju sig ganska ensam som förtroendevald.

* I Stockholm är det så stora arbetsplatser att man valt att ha centra med förtroendevalda som arbetar på facklig tid och samordnar och stöttar förtroendevalda på arbetsplatsen./reds anmärkning

- Det är många som står på kö att gå förtroendevaldautbildningarna i Stockholm, så det var skönt när det äntligen blev av nu i november. Jag känner att nästa lönerevision kommer det bli lättare. Och så finns ju fortfarande mina kontakter med förtroendevalda som jobbar på facklig tid. De kommer jag alltid kunna be om råd. Och så finns ju Vårdförbundet Direkt (ej klart) också.

Tack Stina för att du ville dela med dig!

Så här såg inlägget ut på facebook. Stina fick många frågor från andra intresserade och svarade raskt på flera av dem.

"Precis hemkommen från dag 2 av 6 på Vårdförbundets gruntutbildning för förtroendevalda. Kan varmt rekommendera alla att bli förtroendevald och gå kursen! Har såååå mycket energi och känner mig grymt peppad! Längtar till nästa 2 dagar"