Här får du tips på några poddar inom områdena hälsa och vård. Lyssna på bussen eller tåget, på väg till jobbet, när du städar, när du är ute och går eller när du får en stund över för dig själv.

Poddar (eller podcast) finns inom en mängd olika ämnen och här ger vi dig några tips inom hälsa och vård. Du kan lyssna direkt via länkarna nedan eller använda en podcast-app på din telefon eller dator för att prenumerera och få uppdateringar.

Det finns flera podcast-appar för både iPhone och Android, som Acast, Podbean, Podcaster, Spotify och Pocket Cast. Du kan också lyssna från din dator. Klicka på länkarna för att få mer information om varje podcast.

Vårdförbundets egna poddar

Genusyrsel och normuppror – om genus och normer. Vad händer när det är en man som vårdar och kallas syster? Eller när vårdpersonal möter patienter som bryter mot det förväntade?

Poddserie för nya i yrket - Henrietta Olestad och Erik Westberg samtalar om att vara ny i yrkeslivet och om att vilja specialisera sig.

Fler poddar från Vårdförbundet! - Poddar om att förändra och förändras. Och om att vi kan göra skillnad.

Vårdfokus podd- NY! Spännande samtal kring arbetsliv, fackliga frågor och högt och lågt kring livet i vården.

Våra bästa tips på andra poddar inom hälsa och vård

Akademiliv - samtal med forskare från Sahlgrenska akademin om kroppen, vård och hälsa. 

Allt du velat veta – populärvetenskaplig podcast. Ett ämne, en expert i varje avsnitt. Bland annat avsnitt om rättsmedicin, luktsinnet, dna-analys, utbrändhet, vår föränderliga hjärna, sömn, alkohol, medicinska myter och stamceller.  

Barnmorskepodden - Vi är Barnmorskepodden! Vi pratar om allt som berör våra profession, det finns inga hemligheter. Drivs av barnmorskorna Sara och Mia. 

Barnmorskan filosoferar - En podd med och om olika förlossningsberättelser. Inte bara vaginal utan även kejsarfödsel.  Startades sommaren 2022. Görs av barnmorskan Anna Skoot.

BMA-podden - En  podd för dig som är biomedicinsk analytiker, läser till BMA eller är intresserad av hälsa, sjukvård, forskning och teknik. Drivs av Sanela Halak, Nafisa Ahmed och Eva Fabricius, biomedicinska analytiker på Skånes universitetssjukhus.

Bäst på test - En podd från IBL om och med biomedicinska analytiker. Startades februari 2021. Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap.

Fack You podcast- En tvärfacklig podcast om Arbetsrätt - Juridik - Arbetsmiljö - Ledarskap - Förhandlingsteknik - Konflikthantering - Psykologi - Filosofi - Facket - Historia - Svenska modellen - Lönebildning.  Startades i mars 2020

Förlossningspodden – En feministisk podcast om föräldraskap, födande, känslor, ideal, föreställningar om amning och smärta, underbara upplevelser och svåra känslor.

Health for wealth - Om hållbar hälsa i arbetslivet. Hur skapar man en hälsosam arbetsplats? 

Hjärnpodden – om människans beteenden kopplat till hur hjärnan fungerar. Intervjuer med forskare och andra experter om hjärnan ur olika perspektiv. 

Intensivvårdspodden - Ta del av berättelser från personer som på olika sätt kommit kontakt med intensivvård. Programledare är Kalle Stoorhöök och Sofia Lindström som båda arbetar som intensivvårdssjuksköterskor på Akademiska sjukhuset.

Kropp och själ – en hälsojournalistisk podcast från Sveriges radio P1 som tar upp vitt skilda ämnen som rör kroppen och själen. 

Kära barn – Louise Hallin, legitimerad psykoterapeut och barnmorska svarar på frågor om barn och föräldraskap. 

Medicinpodden – en podcast om symtom och diagnoser. En dialog mellan far och dotter som också blir ett samtal mellan en underläkare precis i början av sin karriär och en läkare med mer än 30 års erfarenhet i sitt bagage.

Normalt galen  - Emma och Rebecka, två sjuksköterskor inom psykiatrin diskuterar psykisk ohälsa och berättar om sitt jobb med mera. Podden går att att hitta på Spotify. 

När alla vinner - NY! En podcast om att lyckas med arbetsmiljöarbetet. Hör verksamheter som arbetar för att skapa friska arbetsplatser och som delar sina erfarenheter och framgångar. En podd från Suntarbetsliv i samarbete med KPA Pension

Nära vård podden - I serien Nära vård-podden intervjuas intressanta personer som på olika sätt speglar den förändring som behövs i omställningen mot Nära vård. Av SKR. 

Podden om välfärdsteknik  - Avsnitt 14 - Vad gör fackliga organisationer för att stötta medlemmarna och öka digitala medvetenheten inom äldreomsorgen? I det här poddsamtalet intervjuas Ann Johansson (vice ordförande Vårdförbundet) och Anna Spånt Enbuske (utredare på Kommunal) för att ta reda på hur organisationerna arbetar med digital utveckling för sina medlemmar. 

Sinnessjukt - En podcast om psykisk ohälsa. Samtal om olika typer av psykisk ohälsa, behandlingsmetoder och forskning. Men också dokumentära avsnitt om specifika ämnen som exempelvis mentalsjukhuseran, KBT-boomen, fakta och statistik.

Sjukvårdspodden – jakten på den jämlika vården.  Samtal med vårdens tyngsta opinionsbildare. Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro medverkar i avsnitt nr 15.

Sjuksköterskesnack -  Sjuksköterskorna Andrea Berg och Johanna Bjerkert vill inspirera, öppna dörrar mot nya utmaningar och öka statusen för sjuksköterskeyrket genom att påvisa dess komplexitet och ansvar. 

Sköterskepodden - Två unga sjuksköterskor delar med sig av sina erfarenheter från vårdyrket.

Specialistpodden - Specialistsjuksköterskorna på anestesin och ambulansen ger er sina personliga erfarenheter, myter och sanningar, patientfall och anekdoter. 

Vetenskap och hälsa – populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa från Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne.

Vårdmaktpodden – intervjuer med vårdens makthavare. Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro medverkar i avsnitt nr 9. 

På engelska

Brainwaves – en podcast på engelska om mental hälsa och neurovetenskap från Kings College London. 

e-life – En podcast på engelska om aktuell forskning inom biologi och biomedicin.

Health check – podcast på engelska från brittiska BBC om hälsa i ett globalt perspektiv.