Vårdförbundet erbjuder dig som är förtroendevald utbildning för att du ska få de bästa förutsättningarna för att kunna utföra ditt uppdrag. Här kan du läsa mer om utbildningarna.

När du blivit vald

När du blivit vald av dina kollegor och registrerats som ny förtroendevald får du ett e-postmeddelande med information om dina utbildningar. Börja med att logga in på Vårdförbundet. Du får då tillgång till viktig information och kan anmäla dig till aktiviteter och utbildningar.

Facklig grundutbildning

Som ny förtroendevald erbjuder vi dig att gå en facklig grundutbildning. Grundutbildningen är gemensam i hela landet och består av fyra utbildningsdagar, webbutbildningar och handboken ViljaVåga.

Så här anmäler du dig

Du anmäler dig till utbildningar i  Aktivitetsportalen. Sök utbildningar nära dig.

Webbutbildningar

Du hittar webbutbildningarna i  Kunskapsrummet. När du anmäler dig till grundutbildningen får du information om vilka webbutbildningar du ska göra och i vilken ordning.

Temautbildningar 

Efter grundutbildningen har du möjlighet att gå utbildningar med fördjupning i olika teman som arrangeras på din lokala avdelning. Besök Aktivitetsportalen för att se vilka temautbildningar som du vill gå.

Nätverk för förtroendevalda

På olika håll i landet arrangeras träffar för dig som förtroendevald. Det är ett utmärkt tillfälle att möta kollegor och utbyta erfarenheter. Det är också ett forum där du kan lyfta frågor och be om råd. Du söker i Aktivitetsportalen efter träffar nära dig.

Om jag behöver resa till utbildningen

Jag ska på utbildning, hur ska jag resa och vem betalar resan?

För utbildningar som du går i ditt uppdrag som förtroendevald står Vårdförbundet för merkostnader som uppstår för att du ska kunna ta dig till och från utbildningen. Enligt Vårdförbundets resepolicy ska kollektivtrafik användas i de fall där det är möjligt och rimligt. Bokning av tågresor och hotell sker via vår samarbetspartner, Tranås Resebyrå.

Eventuella utlägg registrerar du själv i reseräkningssystemet Flex. Kvitton för utlägg skannas/fotas och läggs i Flex, orginialkvittot sparar du själv i sju år enligt bokföringslagen.

Här finns information om vilka riktlinjer som gäller för resor, bokning och betalning samt för hur du registrerar reseräkning

Rätt till ledighet för facklig utbildning

Som förtroendevald har du rätt att gå facklig utbildning med lön enligt lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen.