På de flesta arbetsplatser har medlemmarna valt en eller flera förtroendevalda kollegor. Det är viktigt för att kunna påverka och för att kunna få stöd och information från Vårdförbundet. Saknar din arbetsplats en förtroendevald? Läs hur ni kan göra för att välja förtroendevald.

Som förtroendevald är du även skyddsombud. Mandatperioden är på mellan två och fyra år men självklart går det att avsluta uppdraget när du vill.

Oftast väljs förtroendevald vid ett medlemsmöte, men det går även bra att göra det i samband med exempelvis APT eller digitalt. Stäm av med din chef om val av förtroendevald sker på ett möte som ligger på arbetstid.

Bra att vara flera

Det är bara positivt om ni väljer flera förtroendevalda på arbetsplatsen. Det kan kännas skönt att ha någon att driva det fackliga arbetet tillsammans med och ni kan få inspiration, lära av och stötta varandra.

Så väljer ni förtroendevald

  1. Informera alla medlemmar på arbetsplatsen i god tid att ni ska välja en förtroendevald vid ett möte. Kom ihåg att även föräldralediga, sjukskrivna och visstidsanställda ska bjudas in till mötet. Om någon medlem vill så kan en sluten omröstning ske.
  2. När valet är genomfört anmäler den som blivit vald sitt uppdrag till Vårdförbundet genom att fylla i anmälningsformuläret. Gäller uppdraget för flera arbetsplatser behöver personen fylla i en anmälan per arbetsplats.
  3. Personen som är vald får ett intyg skickat till sin e-postadress. Även medlemmarna på arbetsplatsen får ett mejl med information. Intyget ska sparas och visas för närmsta chef.
  4. Vårdförbundet anmäler uppdraget till arbetsgivaren.

Stort lycka till med ditt förtroendeuppdrag. Och kom ihåg, du är aldrig ensam! Det finns massor av stöd och hjälp att få. Du kan alltid börja med att kontakta Vårdförbundet Direkt

Till samlingssidan Nyfiken på uppdraget som förtroendevald