På de flesta arbetsplatser har medlemmarna valt en förtroendevald kollega. Det är viktigt för att ha en möjlighet att påverka på arbetsplatsen och få värdefullt stöd och information från Vårdförbundet. Saknar din arbetsplats en förtroendevald? Läs hur ni gör för att välja en förtroendevald.

Som förtroendevald är man också skyddsombud. Mandatperioden är på mellan två till fyra år. Val av förtroendevald sker vid ett medlemsmöte.

Välj förtroendevald

  1. Informera alla medlemmar på arbetsplatsen att ni ska välja en förtroendevald vid ett medlemsmöte. Kom ihåg att även föräldralediga, sjukskrivna och visstidsanställda ska bjudas in till mötet. Om någon medlem vill så kan en sluten omröstning ske.
  2. När ni valt förtroendevald/skyddsombud anmäler hen sitt uppdrag till Vårdförbundet genom att fylla i formuläret. Om du blir förtroendevald för flera arbetsplatser än en, behöver du fylla i en anmälan per arbetsplats.
  3. Den valda får ett intyg för uppdraget skickat till sin e-postadress. Intyget ska visas för den närmaste chefen. Kom ihåg att spara det! 
  4. Vårdförbundet anmäler uppdraget till arbetsgivaren.

Om det väljs flera förtroendevalda på arbetsplatsen är det en god idé att de förtroendevalda tillsammans driver det fackliga arbetet. .

Avanmälan

Om du under mandatperioden vill avsluta ditt uppdrag som förtroendevald/skyddsombud anmäler du det till Vårdförbundet.

Fyll i formuläret nedan, välj alternativet Avanmälan av uppdrag. Efter att informationen kommit in meddelar Vårdförbundet arbetsgivaren och avslutar ditt uppdrag.

Observera! Formuläret är personligt. Du som är inloggad fyller i dina egna personuppgifter. Du kan inte fylla i åt någon annan.

Anmälan och avanmälan som förtroendevald