Lyssna och ta del av våra fem podcastavsnitt där vi fördjupar samtalet om genus och normer, med utgångspunkt i vår antologi Genusyrsel och normuppror. Ämnena är högaktuella och frågeställningarna i avsnitten är stundtals provocerande, med riktigt intressanta diskussioner som följd.

Lyssna på avsnitten – låt dig inspireras, provoceras, njuta och kanske känna igen dig.

Avsnitt 1: Normer

Vad är normer och hur påverkar de din lön? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäster är Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet och Sofia B Karlsson, sociolog och normkritisk konsult. 

Avsnitt 2: Cheferna

Hur ser förutsättningarna ut för chefer i kvinnodominerad verksamhet som hälso- och sjukvården? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäster är Klara Regnö, doktorand i genus, organisation och ledning och Sandra Stenroth, biträdande verksamhetschef/vårdenhetschef på Mälarsjukhuset.

 

Avsnitt 3: Självförtroende

Lider Vårdförbundets medlemmar av dåligt självförtroende? Och hänger självförtroendet ihop med lön och villkor? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus och redaktör för antologin Genusyrsel och normuppror, leder samtalet och gäster är Ulrika Blumfelds, sjuksköterska och tidigare talesperson för "Inte under 24 000" samt Erik Westberg, sjuksköterska och studenthandläggare på Vårdförbundet.

 

Avsnitt 4: Mansrollen

Vad betyder männen för vården – och vården för männen? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäst är Henrik Eriksson, sjuksköterska och maskulinitetsforskare.

 Avsnitt 5: Förebilder

I sista avsnittet av podcasten pratar vi om förebilder, gamla och nya. Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäster är Åsa Moberg, författare, journalist och samhällsdebattör och Eva Nordlund, barnmorska, förtroendevald, vice ordförande i Barnmorskeförbundet och initiativtagare till barnmorskeupproret.

Antologin är gratis för dig som är medlem

Texterna i antologin berör de normer som styr vården och vårdens personal. Beställ antologin i vår medlemsbutik. För dig som är medlem i Vårdförbundet är antologin gratis. Ordinarie pris är 80 kronor. Du kan också ladda ner antologin som ebok via Dito, där kostar den 30 kronor för alla.