I detta filmklipp får du träffa Sarianna Cortes som är förtroendevald på Karolinska i Solna. Hon berättar om hur det är viktigt att Vårdförbundet är synligt på arbetsplatsen och hur hon brukar göra.

Se filmen Att vara förtroendevald på arbetsplatsen på youtube.

Så här säger Sarinna i intervjun:

Att vara förtroendevald ger mig otroligt mycket. Jag älskar det här jobbet som sjuksköterska, det är helt fantastiskt. Men arbetssituationen är väldigt frustrerande. Och som förtroendevald så känner jag faktiskt att jag på riktigt kan göra någonting för mig och mina kollegor. Direkt. Och det är väldigt givande.

Hur jag visar att Vårdförbundet finns på avdelningen?

Det är ju då dels som levande reklampelare. Det visar att vi finns och är aktiva. Vilket är viktigt. Det är många som inte riktigt vet vad vårdförbundet gör och då måste man ju veta att vi finns. Och så har vi medlemsmöten regelbundet. Dels i samband med lönerevisionen men också om det händer något akut som vi behöver diskutera. Jag mailar ut regelbundet om utbildningar och events som Vårdförbundet ordnar.

Det bästa av allt är att jag inte står själv. Det finns ju centra med otroligt kunnig personal som jobbar heltid med fackliga frågor. Det är bara att man vänder sig till dem, de hjälper mer än gärna till. På hemsidan finns det massor med information, det är bara att man klickar runt där. Det finns gratis material med ännu mer information som man kan beställa hem och lägga ut i personalrummet. Jag behöver liksom inte uppfinna hjulet igen.

Intervjun gjordes i Stockholm under våren 2013.