Poddar om att förändra och förändras. Och om att vi kan göra skillnad.

Vårdfokus podd- NY! 

Spännande samtal kring arbetsliv, fackliga frågor och högt och lågt kring livet i vården.

Podden startade den 22 januari 2024 med sitt premiäravsnitt.

Läs mer och lyssna på Vårdfokus podd!

Poddar om pandemin

Under pandemin har vi gjort några poddavsnitt som tagit upp just de nya förutsättningarna som uppstått under spridningen av covid-19.

Varav det senaste avsnittet är Röster inifrån - medlemmars etiska dilemman under en pandemin. Den finns i en kortare och längre version från ett webbinarium som hölls i maj 2021.

Poddserie! Studio PS

Välkommen till Vårdförbundet Studio PS - för dig inom privat och statlig sektor.
Hur bildar man en klubb på sin arbetsplats och hur är det att vara förtroendevald? 

 

Personcentrerad vård - en nära vård ur befolkningens behov

I två nya poddavsnitt från Vårdförbundet resonerar vi kring "En nära vård ur befolkningens behov - hur skapar vi det?"

I del 1 från  Vårdförbundets almedalsseminarium 2019 lät vi Lars Karlsson, som blev utsedd av Vårdförbundet till Årets vårdchef 2018, berätta om den resan han har gjort med Boxholms vårdcentral. Det är ett gott exempel på hur man implementerar den nära vården i primärvårdens befintliga verksamhet. 

I del 2 kan du följa ett panelsamtal med syfte att hitta verktyg till hur vi ska ta vårt gemensamma ansvar för vårdens utveckling mot en mer nära och personcentrerad vård. I panelen detog Lars Karlsson Årets vårdchef, Ann Johansson vice ordförande Vårdförbundet, Peter Carstedt spetspatient, Karin Rågsjö Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson och Anna Nergårdh regeringens utredare för en god och nära vård. Moderator Anders Printz, kanslichef Vårdförbundet. Seminariet ägde rum under Almedalsveckan 30 juni 2019 i TCO-landet.

 

Sahlgrenska - Ett fackligt samarbete som gav resultat

Klockan 12 den 17 januari 2017 eskalerade ett av de mest uppmärksammade vårdupproren i modern tid i en manifestation utanför entrén till Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg. Lyssna på avsnittet om Sahlgrenska

Magnus Lindroth, Falkenberg ambulans

Det behövdes en riktig dikeskörning och krasch. Kommunikationen mellan arbetsgivaren och Vårdförbundets lokala ombud för ambulanssjuksköterskorna hade brutit samman. Bland personalen började missnöjet pyra och precis före sommaren 2017 valde många att helt enkelt säga upp sig. Botten var nådd. 20 ambulanssjuksköterskor hade sagt upp sig. Men kraschen var också början på något nytt, sunt och samförståndsskapande.

"Människan är så komplex. Jag vill förstå henne ännu bättre."

Som 12-åring tog Rebeccah Carlström sin mammas kurslitteratur i barnpsykologi och satte sig i ett hörn och sträckläste. Nyfikenheten på hur människan egentligen fungerar innerst inne drev på hennes läshunger och hon ville aldrig sluta fråga hur och varför.

Poddar

Dessa tre poddar är en del av verksamhetsberättelsen 2017. De finns även som medlemsberättelser här på vår webbplats. Se länkar nedan. Sahlgrenska finns även som film. 

Att vara ny i yrket

Hur är det att komma ut som ny i yrket? Har du redan nu tankar på att specialisera dig? I vår poddcast med två avsnitt kan du lyssna på samtal mellan Erik Westberg och Henrietta Olestad. 

1. Att komma ut

2. Vill du bli specialist?

Genusyrsel och normuppror

Lyssna och ta del av våra fem podcastavsnitt där vi fördjupar samtalet om genus och normer, med utgångspunkt i vår antologi Genusyrsel och normuppror. Ämnena är högaktuella och frågeställningarna i avsnitten är stundtals provocerande, med riktigt intressanta diskussioner som följd.

Avsnitt 1: Normer

Vad är normer och hur påverkar de din lön? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäster är Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet och Sofia B Karlsson, sociolog och normkritisk konsult. 

Avsnitt 2: Cheferna

Hur ser förutsättningarna ut för chefer i kvinnodominerad verksamhet som hälso- och sjukvården? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäster är Klara Regnö, doktorand i genus, organisation och ledning och Sandra Stenroth, biträdande verksamhetschef/vårdenhetschef på Mälarsjukhuset.

 

Avsnitt 3: Självförtroende

Lider Vårdförbundets medlemmar av dåligt självförtroende? Och hänger självförtroendet ihop med lön och villkor? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus och redaktör för antologin Genusyrsel och normuppror, leder samtalet och gäster är Ulrika Blumfelds, sjuksköterska och tidigare talesperson för "Inte under 24 000" samt Erik Westberg, sjuksköterska och studenthandläggare på Vårdförbundet.

 

Avsnitt 4: Mansrollen

Vad betyder männen för vården – och vården för männen? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäst är Henrik Eriksson, sjuksköterska och maskulinitetsforskare.

 Avsnitt 5: Förebilder

I sista avsnittet av podcasten pratar vi om förebilder, gamla och nya. Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäster är Åsa Moberg, författare, journalist och samhällsdebattör och Eva Nordlund, barnmorska, förtroendevald, vice ordförande i Barnmorskeförbundet och initiativtagare till barnmorskeupproret.

Antologin är gratis för dig som är medlem

Texterna i antologin berör de normer som styr vården och vårdens personal. Beställ antologin i vår medlemsbutik. För dig som är medlem i Vårdförbundet är antologin gratis. Ordinarie pris är 80 kronor. Du kan också ladda ner antologin som ebok via Dito, där kostar den 30 kronor för alla.