Det är inte brist på oss - det är brist på schyssta villkor!

Foto på Helena Forss Johansson

Helena Forss Johansson, avdelningsstyrelsen tycker till om den så kallade bristen på Vårdförbundets yrkesgrupper. Helena säger bland annat - arbetsgivare måste ta sitt ansvar, det är inte brist på sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor. Det är akut brist på attraktiva arbetsplatser, schyssta arbetsmiljöer, villkor och löner!

Det här är mitt första medlemsbrev och jag vill ta tillfället i akt att tycka till om den så kallade bristen på Vårdförbundets yrkesgrupper och om att inte låta arbetsgivaren "sätta agendan".

Det är inte brist på Biomedicinska analytiker - det är brist på bra arbetsgivare och bra arbetsvillkor.

2014 var 10354 Biomedicinska analytiker yrkesverksamma och ungefär 70 % av dessa är verksamma inom vården. Med andra ord - det finns runt 3000 legitimerade Biomedicinska analytiker som arbetar inom andra områden. Fundera på den siffran! Om man som arbetsgivare kan erbjuda bra villkor, bra lön, karriärutveckling och en god arbetsmiljö, det vill säga om man vill vara en attraktiv arbetsgivare - då utgör 3000 Biomedicinska analytiker, verksamma inom andra områden, en sjutusan till rekryteringsmöjlighet.

Och det handlar inte "bara" om att rekrytera, det gäller att behålla sina medarbetare och ge de som är kvar hos samma arbetsgivare "credit" för det de gör. De behöver också ha bra villkor, bra löneutveckling, karriärmöjligheter och god en arbetsmiljö.

VI måste sluta upp med att låta arbetsgivarna måla upp en bild av att det är brist på Biomedicinska analytiker! Det är brist på attraktiva arbetsgivare och villkor!

Man kan inte lösa "sjuksköterskebristen" genom fler utbildningsplatser!

Få saker gör mig så frustrerad som de som tror att man kan lösa "sjuksköterskebristen" genom fler utbildningsplatser, det här är varför:

Det finns egentligen ingen brist på utbildade sjuksköterskor, de finns men de väljer andra arbetsgivare. Alltför många studenter hoppar av i termin 4-5 efter att de varit ute och känt av arbetsmiljön. Och kanske det vidrigaste av allt är att man så tydligt kan läsa mellan raderna att kompetens och erfarenhet inte värdesätts. Att man inte förstår att det är farligt att tappa kompetens. När de som har erfarenhet lämnar yrket sjunker kompetensen. Att då tro att det skulle hjälpa med fler utbildningsplatser gör mig ursinnig. Effekten blir att de nya i yrket får en ännu sämre start!

Personalen är vårdens största resurs och värde. När ska våra arbetsgivare börja ta sitt ansvar och komma med genomtänkta långsiktigt hållbara villkor? För det är ju faktiskt det det handlar om: Lön och villkor!

Det här vet ju alla vi som jobbar inom vården. Hjälp oss att sätta agendan! Arbetsgivare måste ta sitt ansvar, det är inte brist på sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor. Det är akut brist på attraktiva arbetsplatser, schyssta arbetsmiljöer, villkor och löner!

Arbetsgivarena måste sluta med att skylla på en brist som de själva har orsakat, först då kan de på riktigt börja ta ansvar!

Akademisk specialisttjänstgöring och nattjänster med tid för återhämtning

Glädjande nog kan vi se att några arbetsgivare tar sitt ansvar och förändrar villkoren, då de inför AST (akademisk specialisttjänstgöring) och nattjänster med tid för återhämtning
Nu skapar vi tryck, det är inte brist på oss det är brist på villkor!

Helena Forss Johansson, avdelningsstyrelsen Västerbotten