I skrivandets stund står valet mellan övertidsblockad eller att arbetsgivarna går oss till mötes.

(Texten skrevs den 23 april)

Vi har varslat om konflikt. Jag är stolt över att representera Vårdförbundet, 114 000 medlemmar som dagligen utför mirakel och som alltid kavlat upp ärmarna när det behövts. Ett stort oändligt tack för din kunskap och den kraft du valt att lägga på att lindra och bota, underlätta förlossningar, få fram korrekt resultat i laboratorium, utföra mammografi och bemöta människor i för många deras sköraste livshändelser. Det är för er vi varslade, och kanske befinner oss i konflikt när du läser detta. Varslet rör 63 000 medlemmar inom SKR och Sobonas avtalsområde. Ni som utför några av samhällets viktigaste uppgifter ska få arbetstider som är hållbara, med ett liv som består av mer än jobb, med självklar sammanhängande semester och bra löner. Vilken annan bransch hade tolererat något annat?!

3 miljoner övertidstimmar. Så mycket extra arbetade våra medlemmar inom regionerna förra året. Hisnande siffra och jag håller fast vi det jag tidigare sagt; att om det anses vara samhällsfara ifall Vårdförbundets yrkesgrupper enbart jobbar sin ordinarie arbetstid för att sedan gå hem, då är det redan samhällsfarligt lite personal anställd idag. Dessa 3 miljoner övertidstimmarna motsvarar cirka 1800 heltidstjänster – med bättre arbetstider kanske många av dem som valt att gå ner till deltid på grund av att de saknar återhämtning komma tillbaka igen. Landets sjukvård ska inte vara beroende av övertidsarbete för att schemat ska gå runt!

Vårdförbundet tecknar bara ett avtal vi är nöjda med. När jag skriver detta och när du väl har tidningen i din hand en vecka senare kan det ha hänt mycket. En vecka är nu mycket tid där allt kan hända. Men det jag vet är att det bud vi fått hittills av SKR och Sobona inte varit tillräckligt. Just nu pågår medling med Sobona. Vi vill såklart att man lyssnar på sjukvårdspersonalen och kommer med ett bud vi kan bli nöjda med.

Nu finns det en konsultblogg för dig som arbetar som bemanningsanställd eller egen företagare. Vårdförbundet värnar goda arbetsvillkor för barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Det innefattar så klart också dig som valt att arbeta som konsult. Jag skrev bloggens första inlägg och det kommer följas av flera från sammanhang där vi deltar och lyfter bemanningen. Nyligen blev jag intervjuad i TV4 då vi menar att indragningarna av bemanningspersonalen får stora konsekvenser för patienterna i form av längre vårdköer, längre väntetider på akuten och mer etisk stress för alla kollegor.

Läs mer på konsultbloggen.

Förbundsordförande Sineva Ribeiro.