Katrine Aspelien Ellingsen pluggar på termin 5 på Sjuksköterskeprogrammet vid Göteborgs Universitet. Hon blev studentmedlem tidigt och här berättar hon vad hon tycker är bäst med medlemskapet.

Varför blev du medlem i Vårdförbundet som student?

– Jag kände att jag behövde något att luta mig mot, något slags säkerhetsnät. Universitetstiden är spännande och rolig, men också skrämmande och överväldigande. Jag kände att jag ville ha någonstans att kunna vända mig med mina frågor, idéer och orosmoment.  

Vilka förmåner har du använt och hur har de hjälpt dig?

Namnbrickan! Den är viktig att ha när man ska ut på VFU och ger ett bra intryck hos både patienter och personal. Det första intrycket är det viktigaste! Även tidningen Vårdfokus hem i brevlådan är värdefull och ger mig en inblick i den värld jag håller på att kliva in i. När jag läser den får jag känslan av att ha lite mer “kött på benen” och det ger mig möjlighet att delta i fler diskussioner under lunchrasten på VFU!

Har du varit i kontakt med Vårdförbundet Direkt? Hur har de hjälpt dig?

– Ja, det har jag. Det blev lite strul med någon försäkring, och jag var förvirrad över vad jag skulle betala och när. En rådgivare svarade på alla mina frågor och lugnade mina nerver. Väldigt tacksam över Vårdförbundets kunniga rådgivare.

Vad är dina tips för att få ut bästa möjliga av medlemskapet i Vårdförbundet när du studerar?

– Ta kontakt med din lokala avdelning. Därifrån kan du få tips om specifika förmåner på din avdelning som till exempel stipendium för studenter. Om du upplever någon brist under din utbildning kan du också kontakta avdelningen eller Studentstyrelsen. Vill du höra mer om hur det är att vara yrkesverksam? Lokala avdelningen är ett bra ställe att börja! 

Vad studerar du och vad vill du jobba som när du är klar?

– Jag pluggar till sjuksköterska och är på termin 5. I framtiden vill jag testa att jobba med så mycket som möjligt! Till exempel med ungdomar och utveckla sexualkunskapen i skolan och lära mig mer om åldrandet. Från vaggan till graven – jag vill lära mig allt! När jag är färdigexaminerad tror jag dock att jag vill börja på en sjukhusavdelning som erbjuder kliniskt basår. Då kan jag bygga upp mina kunskaper lite extra!

Hur kommer det sig att du valde att bli sjuksköterska?

– Om jag ska vara helt ärlig så var det en slump att jag valde just sjuksköterska. Jag visste att jag ville jobba med människor, men inte på vilket sätt. Jag sökte till utbildningen under covid-tider, efter att jag kämpat mig genom de två sista åren av gymnasiet på distans.

Jag kände mig helt "lost" och behövde bara komma igång med något. Visst var jag intresserad av sjuksköterskeyrket men jag hade ingen erfarenhet av vården överhuvudtaget.

Nu i efterhand är jag jätteglad att jag valde just detta, för det är nu jag verkligen börjar inse hur brett yrket är. Jag kan jobba med vilken åldersgrupp jag vill, i vilken situation som helst och jag kan välja om jag vill jobba kliniskt eller forska. Jag är supernöjd med mitt val!

Har du några drömmar eller mål vad gäller din karriär i framtiden?

Det skulle vara jättekul att få forska någon gång även om jag inte vet inom vilket ämne. Att utveckla och förbättra något, till exempel sexualkunskapen som erbjuds i skolor, det hade varit intressant!

Läs mer om allt du får som studentmedlem!

Eller bli medlem direkt och betala med Swish