Under pandemin fick vi applåder – nu får vi inte ens 15 minuter.

Vi befinner oss i en historisk strejk.

Vi barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor har nu satt ned foten. Vi måste få möjligheter att arbeta ett helt yrkesliv utan att gå ner i deltid eller in i väggen. Nu är det stopp med nedmonteringen av svensk sjukvård och utnyttjandet av oss som legitimerade yrkesgrupper. Vi ska inte tolerera att arbeta 3 miljoner timmar övertid! Vi ska sluta betala med vår hälsa och vi tänker inte riskera patientsäkerheten. Vi vill inte missa hämtningar på förskola eller bli sjukskrivna av stress. Nu är det stopp.

Inte ens kvart om dagen vill Sveriges kommuner och regioner, SKR, minska vår arbetstid med. De ser alltså hellre att vi strejkar. En kvart, 15 minuter kortare arbetstid varje dag eller 75 minuter i veckan. Inte ens det går de med på. Det är helt otroligt hur en arbetsgivare vägrar att lyssna på sin personal. Under pandemin fick vi applåder och politiker från höger till vänster lovordade våra insatser. Men inget har hänt. Jag ser snarare hur vi får springa ännu fortare, och nya i yrket ser inte att de kommer att vilja jobba kvar i framtiden. Det måste till en förändring.

Förkortad arbetstid är framtiden. Många driver nu frågan om förkortad arbetstid. Miljöpartiets nya språkrör bjöd nyligen in mig för att diskutera frågan och i dagarna släppte Kommunal rapporten ”Tid för förändring” på just det temat. Det är efterfrågat att modernisera arbetslivet, genom att ha mer tid över till återhämtning och fritid. Enligt våra egna siffror stödjer allmänheten oss i vårt krav om förkortad arbetstid för våra yrken. Hela 7 av 10 är positiva till förkortad arbetstid för just oss sjukvårdspersonal.

Jag kommer aldrig ange. I dagarna deltog jag i en facklig panel för att diskutera förslaget till angiverilag. Seminariet gick under parollen ”Anmälningsplikten – vad innebär det i praktiken” och arrangerades av flera fackförbund och riksdagsledamöter och modererades av Läkare i Världen. I princip samtliga företrädare och samhällsaktörer såsom Rädda barnen och forskare var rörande överens: förslaget om angiverilag måste skrotas! Det hör inte hemma i ett samhälle som vi vill ha. Jag var fortsatt tydlig på den punkten. Rätten till hälsa gäller alla. Vård ska ges efter behov och vi har det som legitimationskrav. Jag kommer alltid vara sjuksköterska och inte gränspolis.