Tips inför yrkesdagarna

I april och maj infaller tre viktiga yrkesdagar. Läs tips hur du kan hjälpa kollegorna att fira!

När yrkesdagarna infaller är Vårdförbundet med och uppmärksammar dem på arbetsplatser, i sociala medier och i annan kommunikation. Vi tycker det är viktigt att både lyfta fram alla som arbetar i respektive yrke och att använda dagen till att marknadsföra specifika yrkesfrågor.

Relaterad information

De internationella yrkesdagarna infaller: • 15 april: Biomedicinska analytikerdagen • 5 maj: Barnmorskedagen • 12 maj: Sjuksköterskedagen • 8 november: Röntgensjuksköterskedagen

Du kan vara med

Du som medlem kan också vara med och bidra genom att lokalt informera allmänheten och kollegor om vilka vi är och vad vi gör. Här finns tips och inspiration på hur ni kan uppmärksamma ert yrke på just er arbetsplats.

Affisch och tipsrunda

Fira yrkesdagen med att bjuda in till en tipsrunda om ditt yrke. Det kan vara med riktigt kluriga frågor för kollegor inom samma yrke eller lite lättare frågor om du vill bjuda in kollegor från andra yrken eller allmänheten.

I mallen skriver du in frågorna själv. Vi har också tagit fram tipsrundor för respektive yrke om du inte vill skriva frågorna själv. De hittar du längre ner på sidan tillsammans med affischer och för inbjudan och svarsformulär. 

Affischen är en Word-mall som du ska skriva ut och sedan skriva egen text i. Tipsrundan är i pdf-format.

Röntgensjuksköterska

Biomedicinsk analytiker:

Barnmorska:

Sjuksköterska:

 

Se till att ni syns på sociala medier

Skriv, fota, filma och berätta om ditt viktiga yrke i sociala medier. Var stolt! Tagga gärna med #minyrkesdag så kan vi se hur ni firar runtom i landet.

Sätt upp posters

Beställ eller ladda ner posters till respektive yrkesdag i medlemsbutiken. Logga in på vår webbplats och besök butiken här: Medlemsbutiken.

I medlemsbutiken hittar du sedan alla posters genom att söka på "affisch". 

Fika tillsammans

Alla behöver ta rast någon gång under sin arbetsdag och att fira yrkesdagen med fika är alltid uppskattat. Alla lokalavdelningar firar på olika sätt. Tänk på att stämma av med din lokalavdelning i god tid om du vill köpa in tårta eller fikabröd så att de har budget och du kan få ersättning för inköpet.

Om ni vill göra tårtorna extra festliga så har vi tagit fram tårttryck för respektive yrke. Tårttrycken hittar du som pdf i Medlemsbutiken. Sök på "tårttryck".

Bjud in andra professioner och kollegor

För att visa upp ditt yrke och kanske berätta för dina kollegor inom andra professioner om ditt yrke kan du bjuda på fika.

Bjud in till studiebesök

Bjud in vissa grupper, exempelvis skolklasser, till studiebesök och berätta och visa vad ni gör och svara på frågor och funderingar.

Öppet hus

Öppna upp och visa er verksamhet, eller en del av er verksamhet, för allmänheten. Lyft ett gott exempel eller en intressant händelse.

Kontakta lokal media

Berätta om yrkesdagen och vad ni planerar att göra. Bjud in media till era aktiviteter, eller be om att få komma till dem och berätta.

Håll ett föredrag

Bjud in en politiker, en yrkesverksam, en forskare eller någon annan person för att tala om ett aktuellt ämne.

Exempel på teman kan vara löner, arbetsmiljö, hälsa, omsorg, förbättringar i verksamheten. Vilken är er viktigaste lokala fråga nu? Vad vill medlemmarna på er arbetsplats diskutera eller veta mer om?

Bjud in till "Gå en dag i mina skor"

Ta tillfället i akt när ni ses att diskutera vilken lokal politiker ni skulle vilja bjuda in att gå en dag i era skor. Boka en dag för verklighetsbesök och bjud gärna in media när mötet äger rum. Här kan du läsa mer om Gå en dag i mina skor.

Anordna en temakväll

Visa en film inom ett specifikt tema, bjud på något att äta, ha en diskussion kring ämnet.

Arrangera en tävling

Enkla tävlingar med något litet att vinna är alltid populära. Pris kan vara till exempel en profilprodukt.

Sprid information

Du kan till exempel dela ut en folder och växla några ord med allmänheten om ditt yrke vid entrén och andra platser där allmänheten rör sig. Du kan tillsammans med dina kollegor dela upp er i 15-minuterspass under någon eller några timmar under dagen. Ladda ner foldrar i Medlemsbutiken.

Kontakta din lokala avdelning

Vårdförbundet lokala avdelning kan ge dig tips, råd och stöd om du vill arrangera något av ovanstående på din arbetsplats. Prata med de förtroendevalda på din arbetsplats eller kontakta din lokala avdelning direkt.

Har du fler tips och idéer?

Mejla oss gärna på webb@vardforbundet.se.