Victoria Bruun blev först att utses till Årets Vårdchef

Den 20 oktober 2017 delade Vårdförbundet för första gången ut pris till Årets Vårdchef. Victoria Bruun, avdelningschef för allmänpsykiatrisk slutenvård på Centralsjukhuset i Karlstad,  fick priset. Hon belönades med 50 000 kronor för sitt personcentrerade ledarskap, där såväl patient som personal gagnas av resultatet.

På Vårdgalan 2017 korades Victoria Bruun till Årets Vårdchef. Även Vårdförbundspriset delades ut vid galan. Vårdförbundet vill peppa och belöna medlemmar som lyckas med detta i sitt ledarskap. Att utse Årets Vårdchef är ett led i detta.

Orädd person som vet vad hon vill

Victoria Bruun blev nominerad av sina medarbetare som ser att hon,  trots hennes korta erfarenhet som sjuksköterska, lyckats med sitt ledarskap. Något som Vårdförbundet höll med om.

  Juryn har utsett Victoria Bruun till Årets Vårdchef 2017 för att hon är en orädd person som vet vad hon vill. Hon stimuleras av utmaningar som fått andra att backa,  säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet .

Trygg som chef

Hennes ledarskap präglas av att inkludera alla och att se till att hennes medarbetare känner sig trygga med henne som chef.

- Jag är alltid mig själv och mina medarbetare vet alltid var de har mig och jag är alltid närvarande i deras arbete, säger Victoria Bruun.

Ny som sjuksköterska

Hon hade endast arbetat som sjuksköterska i 1,5 år på samma enhet som hon senare blev chef på, när hennes medarbetare ville att hon skulle ta över som chef. Situationen var då pressad eftersom många sjuksköterskor sagt upp sig och det varit svårt att rekrytera.

- Jag satte ihop en annons tillsammans med medarbetarna där vi bestämde hur den skulle se ut. Och på den var det många som svarade och av dessa anställde jag tre, säger hon. 

 "Är inte något annat än mina medarbetare"

Hon ser sig själv som en del i teamet och menar att hennes chefstitel inte gör henne till en annan person än hon var tidigare.

- Det viktigaste med ledarskapet är nog att vara närvarande och att man vet vilken situation ens medarbetare sitter i. Jag har inte glömt hur det är att vara sjuksköterska och min chefstitel innebär inte att jag är något annat än mina medarbetare. Jag har bara lite andra ansvarsområden, berättar hon.

Hur ska du fira?

- Med mina medarbetare så klart, det är tack vare dem som jag är här. Det är inte mitt pris, säger hon.

Nominering för Årets Vårdchef 2017 Victoria Bruun

 "Med bara 1,5 års erfarenhet som sjuksköterska tog hon sig an ett uppdrag som avdelningschef för en psykiatrisk enhet med stora bemanningsutmaningar. Hon visade mod genom att kräva att antalet vårdplatser minskades för att kunna rekrytera och minska den höga personalomsättningen. Att teamet skulle vara fulltaligt efter endast sex veckor kunde ingen tro. Hon har visat att etiken står i centrum i hennes ledarskap genom att hon tagit ansvar på ett konsekvent sätt. Något som också bidragit till trygghet, tillit och arbetsglädje bland medarbetarna. Vårdkvaliteten på avdelningen har höjts eftersom hon har sett till att möjligheten till återhämtning för medarbetarna har utvecklats genom förbättrad möjlighet att ta regelbundna raster, mer utrymme till reflektionstid samt att medarbetarna nu slipper ofrivillig övertid. Kompetensutveckling och prioritering av specialistutbildning har därmed också kunnat prioriteras bättre i verksamheten. Med ett självklart personcentrerat fokus på patientens bästa i den psykiatriska vårdens vardag är hon en ledare som går före, vid sidan av och bakom sina medarbetare. En chef som vet sitt mandat och tar det."

Om juryn:

  • Gunilla Andersson, landstingsdirektör, Landstinget i Värmland
  • Lotta Dellve, professor Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet
  • Christina Möller, konsult chefs- och ledarskap, CTM utveckling AB
  • Märit Wiklund, verksamhetschef, Torvalla hälsocentral och Asylhälsan Östersund
  • Marianne Hiller, chefsspecialist, Vårdförbundet, juryns ordförande