Carolina Gynnings frågor om graviditet

Den höggravida konstnären och influencern Carolina Gynning ska föda sitt tredje barn snart. Inför sin förlossning fick hon chansen att ställa några frågor till Carita Sturesson, barnmorska och yrkeshandläggare på Vårdförbundet. 

1. Brukar det generellt göra mindre ont att föda den 3:e gången, eftersom kroppen är van?

Smärta är individuell och upplevs väldigt olika. Även smärtan samma person upplever vid sina förlossningar är olika. Smärta påverkas av flera faktorer till exempel trötthet, oro, spänningar eller otrygghet. En fördel om man redan fött barn vaginalt är att kroppen har ett visst ”minne” från tidigare förlossningar och därför brukar förloppet tidsmässigt vara något kortare.

En förlossning går i vågor där varje sammandragning för dig ett steg närmre förlossningsögonblicket. Mellan sammandragningarna är det paus och då finns inte heller den koncentrerade smärtan närvarande. När en förlossning är som mest intensiv så är det ungefär lika mycket paus som det är sammandragningar. En förlossning gör alltså inte ont hela tiden. Detta är viktigt att komma ihåg när tankar och kanske oro inför förlossningen kommer.

Försök att under din förlossning finnas i nuet, slappna av, andas dig igenom varje enskild sammandragning och samla kraft och vila i pauserna. Viktigt att också komma ihåg är att smärtan du känner vid sammandragningarna är ofarlig, men då smärta ofta är något som signalerar fara till kroppen är det lätt att spänna sig och känna oro vilket kan förstärka smärtupplevelsen. Det finns bra smärtlindring att få under en förlossning. Prata med din barnmorska på mödrahälsovården om vilka alternativ som finns och när du sedan kommer in till förlossningen så hjälper barnmorskan dig där så att du kan få rätt smärtlindring för just det skede som du befinner dig i.


Yrkeshandläggare för barnmorskor i Vårdförbundet Carita Sturesson och Carolina Gynning.

2. Om man känner sig orolig inför förlossningen, hur kan jag tänka/förbereda mig?

Alla som står inför en förlossning kan nog känna igen sig i att ibland kommer orostankar, men många känner sig mer förväntansfulla. Äntligen ska man få träffa det barn som så länge legat inne i livmodern. Det kan vara bra att förbereda sig genom att läsa på hur en förlossning går till och vad som händer i kroppen.

Ta tillfället i akt och prata med din barnmorska på mödrahälsovården och ställ frågor kring förlossningen. Att skriva ett förlossningsbrev är också en bra förberedelse. Ta med dig brevet till förlossningsavdelningen och lämna till din barnmorska där. Läs på om de olika alternativen som finns när det gäller smärtlindring och ta hjälp av din barnmorska på mödrahälsovården.

När du kommer till förlossningsavdelningen hjälper barnmorskan dig att välja rätt smärtlindringsmetod beroende på var du är i din förlossning. Om du innan förlossningen tränat på avslappning och gjort avslappningsövningar kan det hjälpa dig att lättare kunna slappna av under din förlossning. Många känner även en fördel av att ha gått på exempelvis gravidyoga under graviditeten. Under gravidyoga får du träning både på fokuserad andning och avslappning vilket är en bra grund att ha inför sin förlossning.

Precis som i svaret ovan är det viktigt att komma ihåg att en förlossning går i vågor där sammandragningar och pauser avlöser varandra. Om oron inför förlossningen tar överhand är det extra viktigt att prata med sin barnmorska på mödrahälsovården. Många regioner erbjuder mottagningar för förlossningsrädda. Där kan man få hjälp med sin rädsla och oro.

3. Det är ju ”högtid” för att föda under sommaren och födande kan tvingas resa långt för sin förlossning. Hur jobbar Vårdförbundet med denna problematik?

Vårdförbundet ser att arbetsgivaren behöver erbjuda barnmorskor bättre villkor för att göra yrket attraktivt, locka nya in i yrket och behålla de erfarna barnmorskorna.

Vårdförbundet arbetar för hälsosamma arbetstider, hälsosam arbetsmiljö och lön som speglar kompetensen och den akademiska utbildningen en barnmorska har. Visste du att en barnmorska har minst fyra och ett halvt års av akademiska studier bakom sig och är både legitimerad sjuksköterska  och legitimerad barnmorska.

Vårdförbundet arbetar för barnmorskornas frågor både på nationell nivå och lokal nivå.

Vårdförbundet har en målbild av ”en barnmorska – en födande” för att öka patientsäkerheten och erbjuda rätt stöd till kvinnan och den andra blivande föräldern.

Vårdförbundet ser att kvinnosjukvården behöver ställa om. Alla kvinnor behöver inte föda på en högspecialiserad förlossningsklinik utan fler vårdnivåer behövs. Barnmorskeledda mottagningar och enheter anser Vårdförbundet bör vara en del i omställningen såsom arbetsmodeller liknande Caseload. Projektet ”Min barnmorska”, där Vårdförbundet varit med och tecknat lokalt kollektivavtal, är bra exempel på ”en barnmorska hela vägen”.

Det här gör Vårdförbundet för dig som är barnmorska

  • Vårdförbundet förhandlar och tecknar kollektivavtal. Visste du till exempel att Vårdförbundet direktförhandlar med SKR (Sveriges kommuner och regioner) när centrala kollektivavtal ska tecknas såsom exempelvis vårt löneavtal. 
  • Vårdförbundet påverkar vården i stort och vården som berör barnmorskor.
  • Vi finns där barnmorskans frågor är på agendan. 
  • Vårdförbundet finns lokalt runt om i landet med förtroendevalda barnmorskor och lokala ombudsmän som kan vårdens frågor och organisation just där du arbetar.