Har du funderat på att börja jobba på ett bemanningsföretag? Att arbeta inom bemanning fungerar lite annorlunda än när man har en fast anställning. Här kan du läsa om skillnaderna och vad som är bra att tänka på.

Kontakta Vårdförbundet direkt om du ska börja arbeta på ett bemanningsföretag i vården

Ska du ta steget och prova att arbeta på ett bemanningsföretag? Kontakta då gärna vår rådgivning på tel. 0771-420 420 så att vi kan ge dig värdefulla tips. Det är en hel del som fungerar annorlunda i bemanningsbranschen om man jämför med en vanlig anställning och som är bra att känna till. Allt från anställningsavtal till utbetalning av lön.  

Vad innebär det att arbeta på ett bemanningsföretag?  

När du arbetar på ett bemanningsföretag är du vanligtvis inte tillsvidareanställd utan skriver istället kontrakt som gäller för en begränsad tidsperiod, allt från korta uppdrag på några dagar till längre uppdrag på flera månader. Som vid alla anställningar är det viktigt att veta om kollektivavtal finns eller ej. 

Det är bemanningsföretaget som betalar din lön och det är till stor del bemanningsföretaget som beslutar var och hur länge du ska arbeta på en arbetsplats. Beroende på vad du är för person kan det upplevas både som mindre tryggt att inte vara tillsvidareanställd eller som en frihet.  

Vad tjänar en bemanningssjuksköterska?  

Det kan variera beroende på efterfrågan och på din flexibilitet. Du kan läsa mer på  Bemlo för att få en uppfattning om vad du kan tjäna som till exempel bemanningssjuksköterska.  På Bemlo kan du också se om bemanningsföretaget har kollektivavtal.  

Vad är fördelarna/nackdelarna med att arbeta inom bemanning?  

Fördelarna kan vara  

 • Lönen kan vara högre  
 • Du lär dig mycket och utvecklas eftersom du kommer att arbeta i olika situationer och sätta dig in i hur olika arbetsplatser och arbetssätt fungerar  
 • Du får en chans att prova på olika roller för att kunna känna efter var du trivs bäst  
 • Tillsammans kan vi skapa bättre facklig organisering i bemanningsbranschen 

Nackdelarna kan vara  

 • Har du otur hamnar du på ett bemanningsföretag med orimliga arbetsvillkor  
 • Du behöver acceptera att du alltid är ”ny” och inte känner till hur allt fungerar på en arbetsplats  
 • Det kan vara svårare att etablera kontakt med kollegor eftersom du stannar kortare perioder  
 • Du kan behöva resa olika långt till din arbetsplats  
 • Det blir mindre långsiktighet i ditt arbete eftersom du hela tiden flyttar runt  
 • Du måste förhålla dig till både chefen på bemanningsföretaget och chefen på arbetsplatsen.  
 • Facklig organisering är sämre i bemanningsbranschen 

Hur vet jag vilket bemanningsföretag som är bra?  

Webbplatsen Bemlo listar olika bemanningsföretag inom vården och låter de som arbetar för bemanningsföretagen sätta betyg. Genom att kika på Bemlo kan du få en uppfattning om hur andra i samma yrkesroll som du upplever olika bemanningsföretag.  

Hur lång erfarenhet måste jag ha för att jobba som bemanningssjuksköterska?  

Det finns inga specifika regler för hur många år du ska ha arbetat i din yrkesroll för att jobba inom bemanning. Hör efter med företaget som du är intresserad av. Det kan dock vara svårare att få en bra introduktion i yrket om du går direkt från examen till att arbeta inom bemanning.   

Hur kan Vårdförbundet stötta mig om jag börjar arbeta på ett bemanningsföretag?  

Du är välkommen att kontakta oss om du funderar på att börja arbeta i ett bemanningsföretag. Vi hjälper dig gärna med att granska avtal eller stöttar dig på andra sätt genom personlig rådgivning.