Barnmorskor på DN Debatt: "Chefläkaren ljuger om att sommarvården är säker"

Stockholmarna kan räkna med en trygg vård i sommar, påstår chefläkaren Anna Nergårdh. Hur understår hon sig? Vad är säker vård: Att inte bli svårt skadad eller dö? Vi skäms över den vård vi ofta tvingas bedriva. Och vi säger nej tack till kränkande bonus, skriver Strategigruppen för barnmorskeupproret.

Vi barnmorskor har tappat tålamodet. Vem tar ansvar? Vi har larmat om  och om igen. Informerat på samtliga nivåer. I förra veckans DN får vi  ta del av Anna Nergårdhs svar på frågan ”Vågar du lova stockholmarna en  trygg och säker vård?”. Svaret från Stockholms chefläkare är: ”Den  kommer att vara säker och människor kommer att få den vård de behöver.”

Det är lögn! Vad är säker vård? Att inte bli svårt skadad eller dö?  Vi skäms över den vård vi allför ofta tvingas bedriva. Om den inte blev  undermålig eller rent av skadlig, så var det för att vi slog knut på oss  själva.

Hur ska situationen hanteras när ansvariga politiker  och verksamheter är så präglade av en normaliseringsprocess att de inte  längre kan se klart på verkligheten kring vården vi bedriver? När New  public management får styra. Hur ska våra klinikledningar kunna lösa  situationen utan vare sig lokaler, personal eller ekonomiska incitament?

En barnmorska rapporterar: ”Ännu en dag i krigssjukvårdens tecken.  Vilka ska prioriteras? På några timmar föder 10 kvinnor barn och  telefonen går varm. Försöker övertala en kvinna att stanna hemma lite  till. Mina råd för hur hon kan lindra räcker inte längre. Hon får till  slut en plats i Södertälje.”

En annan barnmorska vittnar om en helt vanlig natt då hon tillsammans  med en undersköterska ansvarar för 15 nyblivna mammor och lika många  barn, en full mottagning för gravida och två telefoner ringande i  fickan. Ibland fungerar det. Ofta inte och patienter drabbas. På  morgonen lämnar hon sitt arbetspass, uppgiven och med en oerhörd  samvetsstress.

Så ser vår fina förlossningsvård ut sedan lång tid  tillbaka. Det gäller inte längre endast vår och sommar. Det är vardag.  Vi har under våren lämnat vittnesuppgifter som dessa till ansvariga  politiker och vår chefläkare Anna Nergårdh. Hur understår du dig att  påstå att vården vi bedriver är säker?

Nu finns det plötsligt lite pengar: de så kallade bonusar vi får för  att avstå vår semester. Låt oss en gång för alla kalla det vid dess  rätta namn. Det är ingen bonus. Det är en kränkande låg ersättning för  att köpa vår fritid. Det är för sent! Vi har skrikit högt sedan i  februari. Vi är trötta, slitna och i stort behov av semester.

Vi har tagit vårt professionella ansvar och rapporterat att vården vi  bedriver vare sig är god eller säker. Sjukhusledningarna lägger nu  pannan i djupa veck och säger att läget är besvärligt. Sen tar de  ledigt, delegerar ner ansvaret och hoppas på de så kallade bonusarnas  kraft.

Vi säger nej tack, och det saknas barnmorskor på  hundratals pass under sommaren. För allmän information kommer erfarna  barnmorskor som går på semester att ersättas av helt nyexaminerade  barnmorskor. De behöver stöd i sin nya yrkesroll och tid för reflektion.  Om inte vi klarar situationen, hur ska då de göra det?

Från ansvarigt håll hör vi att det inte finns tillräckligt med  barnmorskor. Tja, om man erbjuder vuxna människor med barn och huslån  att slita ut sig under ett sommarvikariat, gå ner i lön, vara utan  semester och sedan få sluta i september, så resulterar det i att det  blir ”barnmorskebrist”. Det måste naturligtvis erbjudas hyfsade villkor  för att få och behålla personal.

Vad händer om vi stänger förlossningsdörren och  säger sorry! Vi kan inte längre ge säker vård. När vi hoppar av  ”duktighetståget” och faktiskt tar ansvar till skillnad från våra  klinikledningar?

Vi står inför ett paradigmskifte. Vi måste börja se på vården av de  födande med andra ögon. Vi kommer inte längre att acceptera en  förlossningsvård som strider mot evidens och beprövad erfarenhet.

Stockholm är på väg in i en akut brist på barnmorskor.  Pensionsavgångar och den demografiska utvecklingen bidrar. Ni måste  vårda oss så att vi orkar stanna kvar. Ge oss förutsättningar att  bedriva trygg och säker vård. Nu!

 

Strategigruppen för barnmorskeupproret:


Ia Jeppsson, leg. barnmorska
Eva Nordlund, leg. barnmorska, förtroendevald Vårdförbundet
Anna Klint, leg. barnmorska
Elisabet Ulén, leg. barnmorska
Ann Jaldegren, leg. barnmorska
Anna Akselsson, leg. barnmorska
Maria Wigbrant, leg. barnmorska
Lena Strandberg, leg. barnmorska
Kristin Holmberg, leg. barnmorska
Lisen Arvidson, leg. barnmorska
Hanna Jakobsson, leg. barnmorska
Kristina Ågren Silfver, leg. barnmorsk
Ulrika Frisk, leg. barnmorska
Cecilia Lind, leg. barnmorska, ordförande Stockholms barnmorskesällskap