Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Det här frågar våra medlemmar om just nu

Vi får många frågor just nu kring covid-19. Bland annat om arbetsgivarens ansvar, vaccination och smitta. Här kan du se vilka de vanligaste frågorna är. Vi finns här för dig och du är alltid välkommen att höra av dig till oss med dina frågor.


Vilket ansvar har min arbetsgivare?

Det är din arbetsgivare som ansvarar för både personalens arbetsmiljö och patientsäkerheten. Det är viktigt med löpande information från din närmaste chef, eftersom förutsättningarna kan komma att ändras med kort varsel.

Läs hela svaret
Räknas det som arbetsskada om jag smittas av covid-19 på jobbet?

Sedan tidigare gäller för laboratoriepersonal att de anses smittade i arbetet om laboratoriet har hanterat smittoämnet i fråga. En person som vårdar patienter med covid-19 löper självklart en risk att själv insjukna i covid-19.

Läs hela svaret
Får arbetsgivaren kräva att jag vaccinerar mig?

Nej, det är inte tillåtet med tvångsvaccinering. Enligt grundlagen (2 kap 6 § regeringsformen) är alla medborgare skyddade mot påtvingade kroppsliga ingrepp från det allmänna (stat, myndigheter, kommuner och regioner), såsom vaccinering.

Läs hela svaret
Är det lämpligt att jag vaccineras av en kollega?

Det finns inget direkt förbud i regelverket för att personalen vaccineras av kollegor på arbetsplatsen. Dock ska man vara medveten om att uppgifterna om vaccination och hälsodeklaration med mera är integritetskänsliga uppgifter som omfattas av sekretess.

Läs hela svaret
Kan arbetsgivaren kräva att få ut uppgifter om jag blivit vaccinerad eller inte?

Uppgifterna om vaccination, hälsodeklaration med mera är integritetskänsliga uppgifter som omfattas av sekretess. Om vaccinationen utförs av en extern vårdgivare (offentlig eller enskild), krävs i regel samtycke av den vaccinerade för att uppgifterna ska kunna lämnas ut.

Läs hela svaret
Jag är frisk, men orolig för smitta från andra – kan jag stanna hemma från jobbet?

Om du inte själv är sjuk är du enligt anställningsavtalet skyldig att gå till jobbet. Om du ändå inte går till jobbet gör du dig skyldig till olovlig frånvaro och kan riskera uppsägning.

Läs hela svaret
Kan arbetsgivaren säga åt mig att stanna hemma från jobbet om jag har utsatts för smittorisk?

Om du arbetar inom kommun, region eller kommunalt bolag kan arbetsgivaren kräva att du ska stanna hemma för att förhindra att smitta sprids. Du behåller i sådana fall dina avlöningsförmåner (lön och andra ersättningar). Detta regleras i Allmänna bestämmelser, AB §10 mom 4.

Läs hela svaret
Vad gäller om jag själv är sjuk?

Om du är sjuk ska du sjukanmäla dig och kan ha rätt till sjuklön från din arbetsgivare eller sjukpenning från Försäkringskassan. Följ de råd läkaren ger dig för att förhindra vidare smittspridning.

Läs hela svaret
När måste jag lämna sjukintyg?

I vanliga fall behöver du lämna läkarintyg från dag 8 till din arbetsgivare eller Försäkringskassan. Men det kravet har regeringen beslutat att tillfälligt ta bort. Dock inte om du redan är deltidssjukskriven och blir sjukskriven i en högre omfattning.

Läs hela svaret
Stöd och vägledning till skyddsombud

Vi har skapat en resurssida för dig som är förtroendevald och skyddsombud. Här hittar du guider och verktyg som hjälper dig att verka för en hållbar arbetsmiljö under pandemin.

Stöd för skyddsombud
Här hittar du alla våra FAQ-sidor

Här hittar du alla våra FAQ-sidor inom olika områden. Ett tips är att skapa ett bokmärke i webbläsaren så når du sidan enkelt när du söker svar på en fråga.

Se alla våra FAQ-sidor
 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -