Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 2 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Individuella arbetsscheman i vården kan främja medarbetarnas hälsa

img Jonas Vallgårda, Cision Wire Sweden, 11 Jan 2019  
Vårdanställda får ofta vara med och utforma sina arbetsscheman, men det är inte alltid de eller deras chefer har kunskap om hur arbetstiderna påverkar återhämtningen.

Fyra slags anställda som inte passar in

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 10 Jan 2019  

Anställda som inte passar in på jobbet kan sorteras in i fyra kategorier, enligt en avhandling som Kristina Sutter-Beime nu fått pris för. De är: att prestera för dåligt, bryta mot normerna genom att t ex stjäla, ha samarbetsproblem med kollegor och att ses som besvärlig av chefen. – Det finns mycket forskning om t ex arbetsplatsmobbning där man har de anställdas perspektiv. Men det finns väldigt lite forskning om hur chefer ser på personer som avviker på en arbetsplats ...

Näringslivets krav gör personalen sjuk

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 10 Jan 2019  
Välfärden brottas med stora problem och Svenskt Näringsliv ropar efter effektiviseringar. Men näringslivets lösningar gör medarbetarna sjuka – offentlig sektor behöver inte mer utan mindre NPM. Det som krävs nu är en verkligt obekväm debatt, skriver tankesmedjan Balans i en replik.

16 apps and tools that help CEOs stay productive and successful

img Jonas Vallgårda, Fast Company, 09 Jan 2019  

As you set your goals for 2019, you may be looking for new strategies to boost your productivity. Perhaps you want to find a way to better manage your email or organize your to-dos on a day-to-day basis. We asked a number of CEOs which apps and tools help them-and their teams-stay on task and fit more into each day. Here are a few to try out. 

Behöver du en sjukvårdsförsäkring?

img Jonas Vallgårda, Avanza, 08 Jan 2019  

Allt fler väljer att teckna en privat sjukvårdsförsäkring som en extra trygghet vid sjukdom. Men vad får vi egentligen för pengarna?

Vården nådde inte målet: Hyrpersonal kvar

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 08 Jan 2019  
Från och med den 1 januari i år skulle vården vara oberoende av hyrpersonal, men det har inte lyckats.

5 kända myter om produktivitet – som måste krossas

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 07 Jan 2019  
Kliv alltid upp tidigt på morgonen och sätt mobilen på offline-läge när du ska fokusera. Eller? Här är några myter som är värda att krossa när det kommer till effektivitet. Alla drömmer att hamna i sin fokusbubbla när det dags att koncentrera sig. Men det är svårt att hamna i ett läge där allt flyter på och du känner att du fulländat kan ägna dig åt dina arbetsuppgifter. Det har därför bildats några sanningar om hur du är produktiv, men som kanske snarare är myter.

Ökad effektivitet när sjuksköterskor tog över

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 07 Jan 2019  
I Halland gör numera sjuksköterskor med cystoskopiutbildning den första undersökningen vid misstänkt blåscancer. Resultatet har blivit kortare väntetider, ökad tillgänglighet och bättre kontinuitet för patienterna.

Landsting blir regioner med utvecklingsansvar

img Jonas Vallgårda, Publikt.se, 07 Jan 2019  

Vid årsskiftet blev de sju sista landstingen också regioner. Det innebär att samtliga landsting nu har utökat ansvar för tidigare statliga ansvarsområden som infrastruktur och viss regional utveckling.

Från 1 januari 2019 har alla landsting ansvar för den regionala utvecklingen och bildar därmed egna regioner. Förändringen, som pågått sedan slutet av 1990-talet, innebär en överflyttning av arbetsuppgifter från bland annat länsstyrelserna till landstingen/regionerna.

10 nya yrken i år – du inte hört talas om innan

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 02 Jan 2019  
Funderar du på att byta jobb och är över 50 år? Då kanske "oldflucener" kan bli något för dig. Det kvalar in på listan över nya yrkestitlar som lanseras under 2019. Det är Trygghetsrådet (TRR) som tillsammans med analysföretaget United Minds som med hjälp av experter, statistik och rapporter försökt bena ut jobbtrender som kommer slå under 2019. Och under arbetet har man hittat några nya yrkestitlar som man tror kommer bli heta. Ett av de nya yrkena är "oldfluencer" – alltså en äldre person som via sociala medier kan påverka och inspirera en stor grupp
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »