Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 8

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

Nästa vecka gör vi upphåll för sportlov ...

img

5 starka trender i ledarskapet just nu

img Jonas Vallgårda, Chef.se, 2017-02-24  

Cissi Elwin har intervjuat finalisterna till Chefgalan och slås av fem starka trender inom ledarskap - som går rakt emot auktoritära beteenden i världen just nu.

"Närakuter löser inte akutvårdens problem"

Jonas Vallgårda, SvD Senaste Nytt, 2017-02-24  
I Stockholm har man planer på att införa tio nya så kallade närakuter för patienter med "akuta vårdbehov" som "inte har behov av akutsjukhusets resurser". Men hur kan en patient veta att man inte är i behov av sjukhusets resurser? Det skriver Lars Raxell, pensionerad överläkare.

Dåligt utrymme för kreativitet på svenska arbetsplatser

Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 2017-02-23  

Dagens arbetsplatser är dåliga på att fånga medarbetarnas kreativitet, vilket även påverkar hur vi mår på jobbet. Enligt en undersökning från Jusek får endast 15 procent utlopp för sin kreativa förmåga på arbetstid. Framtidens arbetsmarknad kommer att vara allt mer beroende av mänsklig kreativitet. Samtidigt visar undersökningen från Jusek att kreativitet får alldeles för litet utrymme på dagens arbetsplatser.

Egenanställningar ökar

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv, 2017-02-23  

Antalet egenanställda har ökat de senaste åren. Fenomenet börjar nu sprida sig till andra branscher än kultur och media, visar en rapport från tankesmedjan Futurion. Egenanställning innebär att en person utför arbete på uppdrag utan att ha F-skattesedel. 

Rätten att bli bortglömd blir svensk lag nästa år

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 2017-02-22  
25 maj nästa år införs EU:s nya dataskyddsförordning, som bland annat ersätter personuppgiftslagen PuL. Få vet att företag kan komma att få böta miljonbelopp om människor som begär det inte tas bort ur deras register.

Översjuksköterska ny titel på Sahlgrenska

Jonas Vallgårda, Vårdfokus - Nyheter, 2017-02-21  
Sahlgrenska universitetssjukhuset har skapat nya karriärvägar för vårdpersonal med doktorsexamen. Det betyder till exempel att en disputerad sjuksköterska snart kan titulera sig översjuksköterska.

Blixtsnabb reform kapade köerna till akuten

Jonas Vallgårda, SvD, 2017-02-19  
Sedan sommaren 2015 har akutmottagningen ett snabbspår för alla över 80 år. Resultatet är att Norrtälje sjukhus har landets kortaste väntetider för de allra äldsta. Och en personal som trivs.

Färdigbehandlade patienter ska skrivas ut fortare

Jonas Vallgårda, Regeringen Socialdepartementet, 2017-02-18  
Samverkan mellan kommuner och landstings öppna och slutna hälso- och sjukvård ska förbättras för att undvika onödig sjukhustid för färdigbehandlade patienter. Förslagen beslutades under torsdagens regeringssammanträde genom en proposition som nu lämnas till riksdagen.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »