Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 8, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Svårt ta igen övertid för chefer

img Jonas Vallgårda, Vardfokus / 26 Feb 2021  

För chefer kan ökad övertid under pandemin bli en dold belastning, eftersom de flesta har förtroendearbetstid och därför inte registrerar övertid. I Östergötland har Maria Ljung, Vårdförbundets lokala kontaktperson för chefer och ledare, märkt av att det är svårt för chefer att ta ut kompensation för inarbetad tid: "Situationen är extrem."

Nominera till det prestigefulla priset Årets Vårdchef

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 26 Feb 2021  

Utmärkelsen "Årets vårdchef" går till en chef som utvecklar vården genom sitt ledarskap till en personcentrerad och nära vård. Välkommen att nominera, mer information hittar du här...

Lönsamt för pensionen att arbeta längre

img Jonas Vallgårda, TCO Bloggar / 25 Feb 2021  
Förra veckan presenterade Skandia en ny rapport, ”Pensionsåldersdilemmat”. Rapporten innehåller beräkningar av den framtida pensionen för några typfall i olika yrken – grundskollärare, distriktssköterska, ekonom och civilingenjör – födda på 70-, 80- och 90-talet. Dilemmat är att eftersom vi förväntas leva längre och det samlade pensionskapitalet ska räcka hela livet, så behöver vi också arbeta längre upp i åren. Samtidigt visar Skandias Novus-undersökning att många har siktet inställt på att gå i pension vid 65 år.

Chefer får stöd inför svåra samtal

img Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar / 25 Feb 2021  

Chefer ska förebygga ohälsa på jobbet, men många är osäkra på hur de ska närma sig medarbetare som inte verkar må bra. Det vill forskaren Therese Eskilsson vid Umeå universitet råda bot på genom att utveckla ett digitalt stöd för sådana samtal.

Svårt att mäta friskfaktorer på jobbet

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 24 Feb 2021  

Tydlighet och rimliga förutsättningar för chefen. Det är några av de friskfaktorer som identifierats i en ny rapport. Men de är svåra att mäta. Chefen ska inte ha för många anställda under sig. Ledningen ska kunna vara närvarande. Vilka faktorer på jobbet bidrar till en hållbar och hälsosam arbetsmiljö? Den frågan har Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) tillsammans med Arbetsmiljöverket utrett på uppdrag av regeringen. I uppdraget låg att faktorerna ska kunna mätas och följas över tid.

Why COVID vaccines are so difficult to compare

img Jonas Vallgårda, Nature.com / 24 Feb 2021  
Yusuff Adebayo Adebisi knows that a vaccine that offers 70% protection against COVID-19 could be a valuable tool against the coronavirus pandemic in Nigeria — especially if that vaccine is cheap and doesn’t have to be stored at extremely cold temperatures. But what if another vaccine — one that is more expensive to buy and to store — was 95% effective?

Meningsfulla arbeten i kommuner och regioner

img Jonas Vallgårda, SKL Arbetsgivarfrågor / 23 Feb 2021  

Medarbetare inom kommuner och regioner upplever att de har intressanta och meningsfulla arbeten, enligt en rapport som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterar idag. Rapporten bygger på Arbetsmiljöundersökningen, som genomförs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Arbetsmiljöverket, och innehåller uppgifter som är insamlade fram till och med mars 2020 och speglar således i huvudsak arbetsmiljön innan coronapandemin.

3 saker som säger precis ingenting om en persons duglighet som chef

img Jonas Vallgårda, Chefshuset Blogg / 23 Feb 2021  

Jag trodde mig helt klart tillhöra extremfalangen när det kommer till synen på chefers ansvar att axla förebildsrollen. Men de senaste veckornas riksnyhet rörande Hyresgästföreningens nio regionchefers val av boendeform har emellertid fått mig att omvärdera. Enligt nyhetsföljetongen är det tydligen djupt upprörande och provocerande att de nio anställda tjänstemännen med familjer har valt att bo i eget hus och inte i hyreslägenhet. Jag fattar ingenting. 

Engagerad podcast om ledarskapets utmaningar

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 22 Feb 2021  
Podcasten Ledarskap med Magnus och Kim startade 2015, och väckte stort intresse redan från början. Det hela började med att de två ledarskapstränarna träffades regelbundet för att diskutera utvecklingsprogrammet Ledarskapsarenan, som Kim varit med och utvecklat. Diskussionerna blev mer och mer spännande för varje möte.

Konflikter får kommunala chefer att sluta

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen / 22 Feb 2021  

En 56-åring som trivs på sitt jobb men allt oftare slutar på grund av konflikter. Så ser en typisk kommundirektör ut idag. 

Nominera till fler priser - Vårdförbundspriset

img Jonas Vallgårda / 26 Feb 2021  

Nominera någon som arbetar med att utveckla och förbättra den svenska hälso- och sjukvården mot en personcentrerad nära vård till Vårdförbundspriset. Du hittar med information här...

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vecka 9 gör omvärldsbrevet uppehåll på grund av sportlov.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »