Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 8, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

Nästa vecka gör vi uppehåll för sportlov!

 

img

Tre sätt att få chefen att stanna kvar på sin tjänst

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 20 Feb 2020  
Chefskollegorna är viktiga. Vad gör att kommunala chefer säger upp sig? Och vad får dem att stanna? Forskaren Anna Cregård har identifierat tre avgörande faktorer för att bibehålla chefer på stressiga poster. Att det är slitigt att vara kommunal chef är utom tvivel. Det är ofta stora personalgrupper, tryck från anhöriga och flera, ibland motstridiga, mål som ska uppnås. Verksamheten ska både ha hög kvalitet och vara individanpassad men samtidigt vara effektiv och inte kosta för mycket.

10 egenskaper en bra ledare har – här är checklistan från Google

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 20 Feb 2020  
I mer än ett decennium har Google forskat på vilka beteenden som gör en riktigt bra chef. Här är de egenskaper de kommit fram till – som leder till störst framgång. Hur många stämmer in på dig? Ett företag kan spendera oändligt mycket pengar och tid på att rekrytera de bästa talangerna – men om chefen inte uppfyller förväntningarna riskerar medarbetarna att försvinna lika snabbt igen. Men vad gör då en bra chef som får människor att trivas på jobbet, stanna kvar och prestera bra?

Linkedin viktigare än Google för Sveriges chefer

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 20 Feb 2020  
En ny undersökning som chefsorganisationen Ledarna gjort visar att det blir allt vanligare att rekryterande chefer vänder sig till Linkedin i sitt arbete. Det professionella nätverket har nu dragit ifrån Google som researchverktyg.

"Regeringen måste satsa på forskning inom omvårdnad"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter / 20 Feb 2020  
Ta tillvara vår kunskap och kompetens i utvecklingen av framtidens vård, skriver två debattörer från Svensk sjuksköterskeförening.

Färre vårdskador förra året – "Mycket glädjande"

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 19 Feb 2020  
Förra året uppstod färre vårdskador inom sjukvården. Anledningen är att patientsäkerheten blivit bättre.

Välfärdsmiljarderna till sektorn välkomnas

img Jonas Vallgårda, SKL Aktuellt Ekonomi / 19 Feb 2020  

Riksdagen har idag beslutat om ytterligare 2,5 miljarder kronor till kommuner och regioner utöver vad som tidigare aviserats. SKR välkomnar generella statsbidrag till sektorn. 

Ålder avgörande för risken att dö av viruset

img Per Malmquist, Dagens Medicin Nyheter / 18 Feb 2020  
Gamla och sjuka löper störst risk att dö av det coronavirus som just nu sprids i Kina, visar en ny stor studie.

Förutsättningar för prestation - är du astronaut eller forskare, introvert eller extrovert?

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 18 Feb 2020  

För en tid sedan läste jag Susan Cains bok: Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking. Min son skrattade när han såg titeln på mitt bord. Han brukar skoja om att jag kan vara galet extrovert. – Tränar du på att bli tystare, pappa? Det hade kanske varit en välgärning, men faktum är att jag många gånger reagerat på att tysta, eftertänksamma individer åsidosätts på företag. Undersökningar visar att människor i grupp har en tendens att respektera och hålla med personer bara för att de talar högt, mycket och självsäkert – oavsett vad de säger. Kort sagt har introverta personer oförtjänst låg status och extroverta oförtjänt hög status.

Chefer har inte tillräckligt med tid för sin partner

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 17 Feb 2020  

Svenska chefer är stressade och jobbar massor med övertid, visar Chefs nya undersökning. Men ändå tycker de sig ha balans i livet. Hur går det ihop? Vi har också mött familjen Forsgren som lämnade Stockholm för att få ihop livet – en trend som ökar. Lisebergs vd Andreas Andersen lämnade sitt jobb, men återvände med mer flexibla villkor – och tre andra toppchefer berättar hur de får ihop livspusslet...

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »