Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 7

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Enkla knepen som boostar kontorshälsan

img Jonas Vallgårda, Chef.se, 2017-02-17  

Som chef behöver du ha koll på kontorets kanske största hälsorisk - kontorsstolen. "Vi måste upp på fötter", säger livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius och delar med sig av fler hälsoråd för jobbet. Chefer som vill sänka sjukskrivningstalen har en mäktig fiende, som dessutom ofta är både bekväm och ergonomisk: kontorsstolen.

God tillgång till hälso- och sjukvård

Jonas Vallgårda, SKL, 2017-02-16  

En majoritet av invånarna i Sverige anser sig ha tillgång till den hälso- och sjukvård som de behöver. De flesta har även förtroende för hälso- och sjukvården i sitt landsting eller region. Resultatet varierar mycket över landet, men genomgående är förtroendet för sjukhusen högre än för primärvården. 

Trend att arbetsplatser blandar gammalt och nytt

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet, 2017-02-17  

Trenderna för arbetslivet blandar vilt: stort och smått, lokalt och globalt, traditionellt och modernt. Här är de tio viktigaste globala trenderna inom arbetslivet världen över, sammanställda av serviceföretaget Sodexo.

"Jag trodde inte gamla och sköra patienter klarade sig så bra hemma"

Jonas Vallgårda, Karolinska Sjukhuset, 2017-02-16  
Hjärtdagvården är ett exempel på Karolinskas strategiska satsning på dagvård. Resultaten hittills visar på tryggare patienter, frigjorda vårdplatser, färre besök på akuten och färre snabba återinläggningar.

Stressjukdomar ökar bland sjuksköterskor och läkare

Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 2017-02-16  
Mest utsatta är de unga, nyexaminerade och de som är mitt i karriären och småbarnsåren. För vårdpersonal som drabbas av utmattningssyndrom har Ersta psykiatriska klinik utarbetat ett behandlingsprogram, som nu har utvärderats.

Ny analys av orsaker till akutväntetider

Jonas Vallgårda, Socialstyrelsen Pressmeddelanden, 2017-02-15  

Överbelagda vårdavdelningar, en stor andel läkare under utbildning och otillräckliga system för att hantera det stora och ojämna flödet av patienter på sjukhusen. Det är några orsaker som kan ligga bakom långa akutväntetider visar Socialstyrelsens nya analys.

Röntgensamarbete med andra sidan jordklotet

Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 2017-02-14  
I snart en månads tid har radiologerna på Norrtälje sjukhus kunnat sova ostört på natten. Jobbet har istället skötts från andra sidan jorden – närmare bestämt från Sydney. Ett uppsving för såväl arbetsmiljö som patientsäkerhet.

Barnmorskor vill ordinera mer läkemedel vid hemförlossning

Per Malmquist, Dagens Medicin Nyheter, 2017-02-14  
Barnmorskeförbundet ser ett ökat intresse för hemförlossningar och vill att barnmorskorna ges större befogenheter.

"Lönenormen kan kollapsa"

img Jonas Vallgårda, Arbetet, 2017-02-14  

Den ordning där industrin anger takten för löneökningarna i Sverige går mot kollaps. Hemmamarknaden kommer att gå bättre än exportindustrin en lång följd av år framöver, och därmed kan den betala högre löner. Den slutsatsen drar Arbetsmarknadsekonomiska rådet ... Hela den svenska ekonomin behöver balanseras om ...

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »