Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 7, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Vårdpersonal är positiv till covid-vaccin

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter / 19 Feb 2021  

En stor del av de vårdanställda har redan vaccinerat sig eller vill göra det. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort med svar från ett 70-tal äldreboenden. – Jag vaccinerar mig för att mina boende ska känna sig trygga och för att vi ska få slut på den här pandemin, säger undersköterskan Anne-Christine Berglund. 

Granskning av skador inom covid-vården

img Jonas Vallgårda, SKR Nyheter & Pressmeddelanden / 19 Feb 2021  
Andelen skador inom covid-19-vården var dubbel så hög jämfört med andelen skador i den övriga slutenvården under inledningen av pandemin. Men covid-vården har succesivt förbättrats.

Forskare varnar: Hemifrån-arbete kan ge sämre lön

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 19 Feb 2021  

Det flexibla arbetslivet är här för att stanna, även efter coronakrisen. Nu varnar forskare för att hemmajobbandet kan ge sämre karriärmöjligheter, sämre lön och prestationer som inte syns. När coronasmittan väl ebbat ut kommer arbetslivet att erbjuda en bekväm mix av valmöjligheter, med fortsatt chans att jobba hemifrån för miljontals människor som annars skulle ha återgått till sina traditionella kontor. Därom tycks forskare och näringslivsfolk överens. Spotifys erfarenheter av coronakrisens distansarbete är exempelvis så positiva att...

Kvinnor mer positiva till hemarbete än män

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 18 Feb 2021  

Blir det främst kvinnor med barn som kommer att ta del av ökade möjligheter att arbeta hemifrån framöver? Frågan ställs i TCO:s rapport ”Livspusslet under coronapandemin”.

Chefer mobbas på nätet - förövarna är klienter, brukare och anhöriga

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen / 18 Feb 2021  

Det är lätt att mobba chefen på nätet. Rebecka Cowen Forssell försöker i sin forskning förstå varför. Och vad vi ska göra åt det. 

Så påverkas sömnen av pandemin

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar / 18 Feb 2021  

Under en pandemi är det extra viktigt att sova gott eftersom det både stärker vårt immunförsvar och får oss att må bättre psykiskt. Sömnforskaren Christian Benedict tipsar om vad du själv kan göra, men också om hur arbetsgivaren kan bidra till bättre sömn. 

Många unga chefer vantrivs och mår dåligt

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö / 16 Feb 2021  

Många unga chefer vantrivs och mår dåligt Ledarskap Många unga chefer vantrivs i sin roll och funderar på att sluta. Mest utsatta är kvinnliga chefer som känner höga emotionella krav samt mindre organisatoriskt stöd och inflytande, visar en första delstudie som gjorts inom ramen för ett forskningsprojekt vid Umeå universitet. 

Fyra tekniktrender som påverkar arbetslivet

img Jonas Vallgårda, Offentliga Affärer / 15 Feb 2021  
Det globala tekniktjänstföretaget NTT Ltd. listar fyra tekniktrender som kommer påverka arbetslivet under 2021. Covid-19 har möblerat om spelplanen för näringslivet världen över. Företag i alla möjliga branscher har fått styra om sin digitaliseringsresa från fullt fokus på kunderna till att nu behöva fokusera lika mycket på personalen för att hålla verksamheten rullande.

Personer över 65 kommer kunna boka vaccination på telefon

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 15 Feb 2021  
Alla landets regioner kommer erbjuda telefonbokning när den stora gruppen 65 år och äldre börjar vaccineras mot covid-19, det visar en enkät som Ekot gjort. Ett par regioner kommer skicka kallelser med förbokade tider till de allra äldsta, medan Region Uppsala skickar kallelser till samtliga. "För att vara säkra på att nå alla så får alla en kallelse med en bokad tid", säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

Så lyckas du med digital onboarding

img Jonas Vallgårda, HRnytt / 12 Feb 2021  
Att engagera nya, lojala medarbetare kan vara en utmaning för många företag, särskilt i pandemitider när många jobbar hemifrån. Men det finns knep som får din nya kollega att känna sig extra välkommen och snabbt få koll på företagskulturen. Att vara ny i gänget är aldrig lätt – och särskilt inte nu när många inte träffar sina kollegor på flera månader. Hur ni väljer att introducera den nyanställda, så kallad onboarding, kan samtidigt vara avgörande för er framtida relation. De som snabbt kommer in i gänget trivs inte bara bättre, en organisation med en lyckad onboardningsprocess kan förbättra produktiviteten med hela 70%. Det finns alltså många skäl att lägga tid och omsorg för att få den nya medarbetaren att känna sig hemma. Här är några tips på hur:
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »