Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 7, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

När kaoset hemma blir ett problem på jobbet

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 13 Feb 2020  
Vad gör man på en arbetsplats när privatlivet är för tungt? Hur gör arbetsplatsen när en anställd inte orkar med jobbet på grund av ett alltför slitigt privatliv? Frågan är inte ovanlig och tillhör det svåraste en chef har att hantera, menar rehabexperten Anna Sporrong. Föreställ dig följande situation: Du är chef för är en ensamstående kvinna med små barn. Ett av kvinnans barn utreds för en bokstavsdiagnos vilket gör att kontakterna med skolan och psykiatrin är många.

Vårdförbundet: "Som att tro på tomten"

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt / 13 Feb 2020  

Vårdförbundets ordförande är starkt kritisk till privata sjukvårdsförsäkringar. Sineva Ribeiro, förbundsordförande på Vårdförbundet.

Stor ökning av chefers ohälsa

img Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar / 13 Feb 2020  

Företagshälsovårdsbolaget Previa har sedan 2014 kartlagt sjukfrånvaron bland 12 300 chefer på 440 olika företag över hela landet. När de inledde kartläggningen låg andelen sjukdagar på grund av stress eller annan psykisk ohälsa på 28 dagar per 100 chefer och år. Sex år senare har det ökat till 78 sjukdagar per 100 chefer och år. Psykisk ohälsa ökar mer än andra orsaker till sjukskrivning.

– Dagens arbetsliv präglas av ett högt tempo med ständigt ökande krav på effektivitet, tillgänglighet och resultat i relation till högt satta mål. Att vara chef i dag innebär ett enormt tryck av krav och förväntningar från både högre ledning och från medarbetare, säger Lena-Karin Allinger, leg psykolog och organisationskonsult på Previa, i en kommentar.

Kvinnliga chefer har fler sjukdagar på grund av psykisk ohälsa, men det ökar även bland män i chefsposition.

Sjuksköterska kan bli Årets chef

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter / 12 Feb 2020  

Tillsammans med en vd för Coop och en koncernchef för Synsam är specialistsjuksköterskan Maria Wiksten Ericsson nominerad till det prestigefyllda priset Årets chef för sitt ledarskap på kirurgkliniken inom NU-sjukvården. 

Handledning ökar förståelse

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 12 Feb 2020  
Inom vårdyrket uppstår ständigt situationer som kräver både etisk eftertanke och snabba beslut. I arbetet med människor som är sjuka eller befinner sig i svår kris är behovet stort att i efterhand få möjlighet att diskutera och reflektera. Genom handledning får sjuksköterskan bearbeta sin vardag och utvecklas i sin yrkesroll.

Akademiska vill skapa nationell samsyn kring forskningssjuksköterskors roll och kompetens

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor / 10 Feb 2020  


Akademiska sjukhuset startar en nationell projektgrupp tillsammans med landets universitetssjukhus för att skapa en kompetensmodell för forskningssjuksköterskor. Främsta syftet är att tydliggöra gruppen och stärka deras roll inom sjukvården.

Chefer ser negativt på äldre

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar / 07 Feb 2020  

Att äldre medarbetare vill jobba kvar och förlänga sitt arbetsliv är gynnsamt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv men också och ur ett arbetsgivarperspektiv eftersom företagen får behålla värdefull kompetens och erfarenhet. – Men det är nästintill omöjligt för äldre arbetstagare att förlänga arbetslivet om chefer och HR är negativa och inte stödjer detta, säger Anders Ferbe, ordförande för Delegationen för senior arbetskraft.

Fåtal platser kvar! Vårdförbundets inspirationsdag den 5 mars

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 07 Feb 2020  

Vi bjuder på mingellunch när du nätverkar med chef- och ledarkollegor och njuter av årets "postervernissage", där deltagarna i årets ledarprogram visar upp sina utvecklingsprojekt inom personcentrerat förhållningssätt. 

Välkommen på en inspirationsdag och Ledarprogrammets avslutning, torsdagen den 5 mars, som vi hoppas att du sent kommer glömma. På plats finns Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro, som inleder dagen. Förutom lunch och trevligt sällskap av kollegor kommer du att få lyssna till inspirerande talare som hjärnforskaren Katarina Gospic, som ger ett skräckblandat perspektiv på hur våra hjärnor påverkas av det digitala livet och professor Eric Carlström pratar om tillit i ledarskapet, utifrån ett forskaröga.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »