Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 6

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Duktiga flickors tio budord enligt Birgitta Ohlsson

img Jonas Vallgårda, Chef.se, 2017-02-10  

Välj rätt chef, se till att vara på en plats där du uppskattas och våga lämna när du inte är det. Det är några råd för ledarskapet som liberala politikern Birgitta Ohlsson ger i sin nya bok Duktiga flickors revansch. Redan för ett par år sedan intervjuade Chef Birgitta Ohlsson om hennes kommande bok om den duktiga flickan, en ofta utskälld stereotyp. "Jag vill hylla henne och ge henne överlevnadsstrategier.

"En nationell sjukvårdsorganisation vore rätt väg att gå"

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2017-02-10  
En nationell och professionellt styrd sjukhusorganisation och en förstärkt lokalisering av den patientnära vården och omsorgen är rätt väg för framtidens sjukvård, skriver Björn Ekman i en debattartikel.

Så har bristen på folk i kvinnoyrken ökat i fem år

img Jonas Vallgårda, Arbetsvarlden, 2017-02-10  

Arbetsförmedlingens rapport, Var finns jobben? som kom i dag visar på rekordstora brister på högskoleutbildad vårdpersonal och bland lärare. Enligt Arbetsförmedlingens analytiker är bristen nu så stor att den hämmar en positiv utveckling av sysselsättningen. Arbetsvärlden har tittat närmare på utvecklingen under de senaste tio åren inom några av de högskoleyrken som det enligt Arbetsförmedlingen i dag råder störst brist på.

Sparar landstinget verkligen på BB-nedläggningen?

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Senaste Debatterna, 2017-02-10  

Västernorrland. När jag ser min son som föddes på Sollefteå BB sova stilla bredvid mig blir klumpen i magen stor. De som får lida av landstingets oansvariga politik är små barn som han och deras mammor, skriver BB-ockupanten Anna Marica 

Ohälsosamma matvanor riskerar folkhälsan

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Senaste Debatterna, 2017-02-10  

Folkhälsa. En fjärdedel av alla vuxna svenskar har så ohälsosamma matvanor att de riskerar att bli kronisk sjuka eller dö i förtid. Det är hög tid att vårdens beslutsfattare prioriterar frågan om hälsofrämjande samtal i vården. , generaldirektör Livsmedelsverket resp Socialstyrelsen.

"Radikal omställning krävs i vården"

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Senaste Debatterna, 2017-02-09  

Sjukvård. Vården är i behov av en radikal omställning. Det som krävs är en tydlig gemensam färdriktning – och alla aktörer måste ta ansvar för att styra åt det hållet. Här lyfter vi fram sex viktiga förändringar för en personcentrerad vård och jämlik hälsa. Ordförande Vårdförbundet respektive Riksförbundet HjärtLung.

Vill se ett modigare Vårdförbund

Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 2017-02-08  
I går träffades 100 förtroendevalda från hela landet för att diskutera Vårdförbundets framtid. Sjuksköterskan Sofia Magnusson från Stockholm var en av många som pratade om "mod" - och hon tycker att allra viktigast är lönefrågan.

Samhället har svikit - nu lovar vi bättring

Jonas Vallgårda, Regeringen Socialdepartementet, 2017-02-08  
Debattartikel i Aftonbladet den 8 februari 2017. Varje generation ska ha det bättre än sina föräldrar, det är vårt löfte, skriver statsråden Annika Strandhäll, Åsa Regnér och Gabriel Wikström.

Vi blir sjuka - av att jobba i vården

Jonas Vallgårda, Aftonbladet, 2017-02-08  
Debattörerna: Det finns ett tydligt samband mellan arbete i vården och hög sjukfrånvaro Dagens debattörer föreslår en rad olika åtgärder som ska göra arbetsklimatet på landets alla vårdinrättningar mer uthärdligt för personalen.

6 av 10 utbildade sjuksköterskor kan tänka sig återvända till yrket

img Jonas Vallgårda, Statistiska Centralbyrån, 2017-02-07  
Omkring 8 procent av alla sjuksköterskeutbildade arbetar utanför vård och omsorg och inom andra yrken än sjuksköterska. Cirka 6 av 10 av dem kan tänka sig att arbeta som sjuksköterska inom vård och omsorg igen.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »