Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 6, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

På grund av vissa tekniska problem har Omvärlden utkommit lite oregelbundet de senaste veckorna. Vi hoppas dock att detta snart ska vara åtgärdat.

 

img

Att leda i förändring - Vårdförbundets inspirationsdag den 5 mars!

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 07 Feb 2020  

Välkommen på en inspirationsdag och Ledarprogrammets avslutning, torsdagen den 5 mars, som vi hoppas att du sent kommer glömma. 

På plats finns Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro, som inleder dagen. Förutom lunch och trevligt sällskap av kollegor kommer du att få lyssna till inspirerande talare som hjärnforskaren Katarina Gospic, som ger ett skräckblandat perspektiv på hur våra hjärnor påverkas av det digitala livet och professor Eric Carlström pratar om tillit i ledarskapet, utifrån ett forskaröga.

Regeringen genomför nu den största satsningen på e-hälsa hittills.

img Jonas Vallgårda, SKL E-hälsa / 06 Feb 2020  

Satsning på digital utveckling inom vård och omsorg Regeringen har tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) antagit en ny strategi för genomförande av Vision e-hälsa 2025. Genom överenskommelser med SKR satsar regeringen även 430 miljoner kronor för att stärka den digitala utvecklingen inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och socialtjänst under 2020. 

Konsten att skapa en tillitsfull kultur

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 06 Feb 2020  

I en ny bok behandlas det hur man som ledare ska kommunicera för att medarbetarna ska känna sig så trygga på jobbet att de har lust att vara med och driva förändring

Tre perspektiv på digitala vårdbesök

img Jonas Vallgårda, Vardanalys / 06 Feb 2020  

Befolkningen och patienter föredrar fysiska vårdbesök framför videobesök i primärvården, men när de väljer videobesök är det viktigt med korta väntetider. Läkare som arbetar på fysiska primärvårdsmottagningar tror att det finns både risker och möjligheter med digitala vårdbesök. Vår undersökning visar att det behövs mer kunskap om när digitala vårdbesök kan vara lämpliga och effektiva.

Unik dom ändrar bedömning av lyft på jobbet

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 05 Feb 2020  
I en unik dom klassas diskbråck som arbetsskada och en 45-årig man får rätt till livränta. Domen kan få stor betydelse för andra som fått ryggproblem på grund av tunga lyft på jobbet. 2014 kom en rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, som slog fast att det fanns samband mellan ryggproblem och "manuell hantering", exempelvis lyft, på jobbet. Trots detta har Försäkringskassan återkommande sagt nej till att betala ut livränta för personer som fått ryggproblem på grund av tunga arbetsmoment.

Att leda i ständig förändring

Jonas Vallgårda, Prevent Tidningen Arbetsliv Ledarskap / 03 Feb 2020  

Glöm bilden av chefen som hjälte – allvetaren som kan peka ut en tydlig riktning. Framtidens innovationssamhälle kräver i stället chefer med en stor portion ödmjukhet, förmåga att ompröva idéer och inte minst kunna omvandla osäkerhet till kreativitet.

Women bosses face more discrimination (from both men and women)

img Jonas Vallgårda, Fast Company / 03 Feb 2020  

Imagine that your boss Ethan calls you into his office. He expresses disappointment in your recent performance and lack of commitment. How would you react? Accept the feedback and put in more effort? Would you pout in your office and start looking for a new job? Now, would your reaction be different if your boss was not named Ethan but Emily? I'm a professor of economics, and my research investigates this very question. We hired 2,700 workers online to transcribe receipts, randomly assigning a male or female name to a manager and randomly assigning which workers would receive performance feedback.

Så uppstår "flexklyftor" hemma och på jobbet

img Jonas Vallgårda, arbetsmiljöforskning.se / 03 Feb 2020  

Ny teknik suddar ut gränsen mellan jobb och fritid. Men alla i arbetslivet kan inte flexa lika mycket och det egna inflytandet är ojämnt fördelat. Och därhemma finns en klyfta mellan den partner som kan flexa och den som inte kan. Stressforskaren Constanze Leineweber har studerat detta. Arbetslivets gränslöshet kan ta sig in i familjelivet och bli en konfliktorsak, särskilt om den ena partnern är mer flexibel än den andra. Det kan enligt forskaren leda till känslomässig utmattning. − En kvinna vi intervjuade kunde vara flexibel och fick därmed också förväntningar på att göra mer nytta hemma, säger Constanze Leineweber.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »