Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 51, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Nu blir det ett uppehåll till en bit in i januari 2020.

img

"Patientsäkerhetsarbete ger inga snabba vinster"

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 20 Dec 2019  
Svensk hälso- och sjukvård befinner sig i ett paradigmskifte som ställer höga krav på ledarskapet. Det här är något som triggar Rasmus Havmöller, ny chefläkare och ansvarig för det strategiska patientsäkerhetsarbetet i Region Skåne.

Rätt ledarskap får fler att vilja jobba efter 65

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 19 Dec 2019  

Ledarskapet har stor betydelse för om medarbetare kan och vill stanna på jobbet efter 65. Det visar flera forskningsgenomgångar, och nu testar chefer i Helsingborgs stad en ny modell för att göra arbetslivet hållbart för alla åldrar.

"​Sjuksköterskornas år" invigs på välfärdsteknologimässan MVTe

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 18 Dec 2019  

Nästa år skulle Florence Nightingale ha fyllt 200 år. Därför har 2020 utsetts till "Sjuksköterskans och Barnmorskans år", ett initiativ som kommer invigas på MVTe, mötesplatsen för välfärdsteknologi och e-hälsa, i Stockholm i januari.

Regeringen inrättar Välfärdskommissionen

Jonas Vallgårda, Regeringen pressmeddelande, 18 Dec 2019  

Regeringen inrättar nu en välfärdskommission som ska identifiera och analysera konkreta åtgärder för att stärka kommunsektorns förmåga att tillhandahålla välfärdstjänster av god kvalitet i framtiden. Kommissionen samlar företrädare för stat, kommuner, regioner och centrala arbetstagarorganisationer.

Det här är frågan som måste ställas om de privata sjukvårdsförsäkringarna

img Jonas Vallgårda, DN Ledare, 17 Dec 2019  
De senaste två decennierna har antalet svenskar som tecknat en privat sjukvårdsförsäkring ökat kraftigt, berättade DN i tisdagens tidning. Vid millennieskiftet var siffran lite över 200 000, nu ligger den på drygt 650 000. DN avslöjar också att privata vårdgivare i praktiken har två köer. En för landstingets patienter. En annan, snabbare, för personer med privata sjukvårdsförsäkringar.

Tro på vad du säger – och visa det

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen, 17 Dec 2019  
Ibland när folk hör vad jag jobbar med så vill de ha råd. Till exempel: "Hur ska jag göra när jag presenterar något inför mina medarbetare så att de verkligen blir engagerade?" Mitt korta svar är "Tro på vad du säger – och visa det."

Sahlgrenskas sjukhusdirektör leder vårdkompetensrådet

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 17 Dec 2019  

Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset, blir ordförande i det nationella vårdkompetensrådet. Det har regeringen beslutat.

Få det gjort: Håll extra hårt i tråden

img Jonas Vallgårda, Motivation.se, 16 Dec 2019  
– Är det någon som känner igen sig? Nästan alla i publiken nickar igenkännande. Jag är och föreläser hos Kulturföreningen i Segeltorp utanför Stockholm. Platsen är en samlingslokal i den lokala kyrkan. Många av deltagarna är pensionärer. Jag har precis berättat om en kvinna som skulle vattna blommorna hemma. Hon fyllde på vattenkannan, men på vägen till blommorna fick hon syn på en obetald faktura, ställde ifrån sig vattenkannan för att betala fakturan, gick till datorn, men råkade kasta en blick in i köket och såg att det stod smutsig disk på matsalsbordet, och lade ifrån sig fakturan för att diska. Blev det något gjort?

Tusentals demonstrerade mot sjukvårdens neddragningar

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 16 Dec 2019  
Omkring 3 000 personer demonstrerade i lördags i Stockholm mot nedskärningar i sjukvården. – Det är över förväntan att så många är här och gick hela vägen, trots regnet, säger Laura Björnström, ST-läkare på Södersjukhuset och en av initiativtagarna till Sjukvårdsuppropet.

Dödligheten ökar med många tillfälligt anställda

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 16 Dec 2019  

Att upprätthålla bemanningen med tillfälligt inhyrda sjuksköterskor ökar patientsäkerheten – men bara till en viss gräns. På sjukhus där andelen inhoppade sjuksköterskor är hög ökar i stället patientdödligheten, enligt en brittisk studie.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »