Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 51 - 2018

img
img

God Jul!

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

Vi återkommer efter helgerna ...

 

img

Vårdförbundets krav: 10.000 mer i månaden

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 21 Dec 2018  
Ska bemanningskrisen i vården kunna lösas måste de erfarna få upp sina löner – rejält. I sitt yrkande inför nästa års avtalsförhandlingar kräver Vårdförbundet 10 000 kronor mer i månaden till "särskilt yrkesskickliga" i alla yrkesgrupper.

Ökad jobbstress bland akademiker

img Jonas Vallgårda, Buzzter Spaningar Arbetsliv, 21 Dec 2018  
Mer än varannan akademiker med barn uppger att de känner sig stressade över att gå tidigt från jobbet för att hämta barnen. Det visar en ny undersökning gjord av Saco. Samtidigt anser var fjärde akademiker att deras chef inte känner till hur mycket de jobbar. 85 procent av de tillfrågade akademikerna uppger att de inte kan koppla bort tankarna rörande jobbet på sin fritid. Var tredje akademiker anser att de den senaste månaden har avbrutit en fritidsaktivitet för att svara på jobbsamtal eller utföra en arbetsuppgift.

5 fällor nya chefer måste se upp för

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 20 Dec 2018  

Varje år får tusentals personer en ny chefsposition. Men redan de första månaderna kan avgöra om det blir succé eller fiasko. Här är 5 fällor du ska undvika om du är ny på jobbet. 

Minskad skärmtid ger större julfrid

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar, 20 Dec 2018  
Sociala medier, mejl, poddar, spel och serier ¬– många av oss lägger mycket tid på de möjligheter som våra smarta mobiler erbjuder. Mer än vad vi egentligen behöver, och mer än vad som är bra, anser Sissela Nutley, hjärnforskare anknuten till Karolinska Institutet. I sin forskning intresserar hon sig bland annat för kopplingen mellan psykisk ohälsa och användningen av moderna mobiltelefoner och andra skärmprylar. I vår kommer hennes bok, Distraherad, som handlar om hur hjärnan fungerar, i relation till sociala medier.

De tar hem årets tredje mångmiljardavtal i vården - Computer Sweden

img Jonas Vallgårda, Computer Sweden, 20 Dec 2018  

Fem landsting har tillsammans upphandlat ett nytt it-stöd i vården och nu står det klart att valet fallit på Cambio. Nu är den tredje av de fyra jätteupphandlingarna av it-stöd i vården klar – bara Stockholms läns landsting är kvar och dröjer till i vår. I början av året valdes amerikanska Cerner som leverantör till Region Skåne, ett avtal värt dryga miljarden över fem år. Och i september var det Västra Götalandsregionens tur...

Svårt med långsiktig krishantering i vården

Jonas Vallgårda, Socialstyrelsen, 19 Dec 2018  
Svenska landsting är ledningsmässigt förberedda på att klara allvarliga händelser, som till exempel en större olycka eller terrordåd. Att hantera kritiska lägen på längre sikt är däremot svårare. Det visar en analys gjord av Socialstyrelsen.

De nominerade till årets offentlig chef är här

img Jonas Vallgårda, Offentliga Affärer, 19 Dec 2018  
Varje år under konferensen Offentlig Chef, mötesplatsen för landets offentliga chefer, delas priset ut till den ledare som bäst motsvarar de vinnande kriterierna. Årets offentliga chef är tänkt att gynna och motivera till god ledarskapskultur inom landets offentliga verksamheter. Priset är instiftat av Tidningen Offentliga Affärer och prisutdelningen sker under mötesplatsen Offentlig Chef onsdagen den 13 mars på Quality hotel globe i Stockholm.

VGR öppnar virtuell mottagning

img Jonas Vallgårda, Voister, 19 Dec 2018  

Efter drygt fyra månader med Närhälsan Online ser Västra Götalandsregionen ett stort intresse från patienter i alla åldrar men också stora möjligheter till utveckling. Öppet sju dagar i veckan och mer specialistvård ligger högt på agendan ...

Julens toppsökningar på 1177.se

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk, 19 Dec 2018  
Allt fler besöker 1177.se för att läsa om sin hälsa eller sjukdom samt använda digitala tjänster. I november hade webbplatsen över 11,2 miljoner besök, en ökning från 8,8 miljoner besök i under samma månad förra året.

Stockholmarnas digitala vårdbesök har mer än fördubblats

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Stockholm, 17 Dec 2018  
Under 2018 har de digitala vårdbesöken i Stockholms läns landsting mer än fördubblats jämfört med förra året, och det innan året ens är slut. Daniel Forslund (L) är för digitalisering inom vården men menar att besöken ändå är ett bekymmer.

Surfplattor ger sköterskor på Karolinska mer tid till patienterna

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 18 Dec 2018  
Innovativ teknik förväntas förändra vården i grunden och göra den mer patientsäker, lättillgänglig och effektiv. På akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge ger surfplattor sköterskorna mer tid till patienterna. Mottagningen har även ambitionen att bli ledande på att förebygga trycksår. – Projekten har gett oss nya sätt att tänka, säger sjuksköterskan Jenny Delin. Sjuksköterskan Karin Sämskar Brandt som börjat föra journalanteckningar direkt på surfplatta.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »