Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 50, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Chefen kan inte tvinga dig att ta vaccin

img Jonas Vallgårda, DagensNäringsliv.se / 11 Dec 2020  

Snart är vaccinet mot covid-19 här, och med det alla frågor som uppkommer kring vaccinet. Vårdpersonalen ska prioriteras, men vad händer om en vårdanställd vägrar att låta sig vaccineras? Eller en butiksanställd, där arbetsgivaren vill marknadsföra sig som coronafri?

Rekordmånga covid-anmälningar

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar / 11 Dec 2020  

Första veckan i december strömmade det in anmälningar – totalt 223 stycken – till Arbetsmiljöverket vad gäller smitta eller risk för smitta med covid-19. Aldrig tidigare under året har det kommit in fler coronarelaterade anmälningar. Det tidigare "rekordet" var vecka 20 med 214 anmälningar.

– Vi har hela tiden sett att antalet anmälningar följer smittspridningssituationen i Sverige. I våras var det mycket anmälningar från Stockholm, västra Götaland och Sörmland, och inte så mycket från resten av landet. Nu får vi in anmälningar från hela landet, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Stockholm vädjar om hjälp utifrån för vård av covid-sjuka

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 10 Dec 2020  
Region Stockholm slog i dag larm om att intensivvården är tänjd till det yttersta, beläggningen har stigit till 99 procent under de senaste dagarna. "Risken när marginalerna är så små som de är nu är att alla patienter som behöver intensivvård inte får det", säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinska i Stockholm. Nu vädjar regionen om hjälp utifrån för att klara antalet covid-19-sjuka.

Dags att våga veckla ut sig

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 10 Dec 2020  
Föreläsaren och författaren Christer Olsson släpper en ny bok med bearbetat material från sina föreläsningar och tidigare böcker. I Våga veckla ut dig blandar han sina mest populära tankespår med helt nya tankar om AI, klimatkrisen, hållbarhet, ledarskap, post corona-tillvaron och det polariserade samhället.

10 leadership habits to practice during the COVID-19 pandemic

img Jonas Vallgårda, Enterprisersproject / 08 Dec 2020  

The COVID-19 pandemic has created a unique crisis for businesses, but these leadership tactics can serve you and your team for years to come. Are you instilling confidence in people around you?

Sofia Nerbrand: Sverige måste skaffa sig ett modernt journalsystem

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt / 06 Dec 2020  

Telefaxen är död. Men inte i sjukvården. Medicinska uppgifter faxas fortfarande i stor mängd mellan olika vårdgivare. Det är precis så patientosäkert och ineffektivt som man kan befara. Inte minst multisjuka äldre som får behandling från många aktörer blir lidande.
Hur kan det förhålla sig så här? De 21 regionerna har dels olika journalsystem, dels olika system för sluten- och primärvård. Kommunerna som har ansvar för äldreomsorgen har sina lösningar. Systemen är inte kompatibla och kan inte kommunicera med varandra.

Veckans trend: Alla ledare behöver vara beredda på cancel culture

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 06 Dec 2020  
Cancel culture och att "bli cancelad" var förut mest förknippat med enskilda personer på sociala medier, men händer nu även allt fler företag. Då gäller det att vara redo som chef. Är det något begrepp utan virus-anknytning som blivit ett buzzword 2020, så är det cancel culture. Fenomenet, som handlar om att en person, grupp eller företag blir "cancelade", det vill säga bojkottas, framför allt i sociala medier men även offline, kommenteras till och med av Barack Obama i hans sommartal.

Spaning: Mjuka värden har blivit trendiga igen

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 05 Dec 2020  
De senaste 25 åren har standardisering, processer, kontroll, certifieringar och effektivitet trendat starkt. Ekonomer har seglat upp som en högstatusprofession och fått tolkningsföreträde till det mesta. Men nu börjar det vända. När Ekonomipriset i Nobels anda delas ut till upptäckten att människan är irrationell, börjar man förstå att någonting är i görningen. Och mycket riktigt. Affärs- och managementmedia börjar alltmer uppmärksamma så kallade ”mjuka frågor”, som människosyn, etik och moral.

Distansarbete kräver utvecklat ledarskap

img Jonas Vallgårda, HRnytt / 04 Dec 2020  
Den pågående pandemin har inneburit ökat arbete på distans för många svenskar. Hur det har påverkat produktivitet och innovation är föremål för en ny studie från Microsoft. Studien visar bland annat att: Distansarbete är här för att stanna, hela 87 procent av svenska chefer uppger att anställda kommer jobba från distans även efter pandemin.

Återhämtning – hur kan jag som verksamhetschef/HR-expert stötta medarbetare?

img Jonas Vallgårda, SKL Arbetsgivarfrågor / 04 Dec 2020  
Medarbetare i kommuner och regioner har under pandemin exponerats för nya situationer och i flera fall en högre arbetsbelastning. SKR har bett ledande forskare och experter att berätta om återhämtning, dess roll i en hållbar vardag och konkreta tips på hur man kan skapa förutsättningar för och stötta medarbetare i att få till återhämtning. Kommuner och regioner kommer att dela med sig av goda exempel hur man kan arbeta med de här frågorna i verksamheten.

"Statliga julklappar skulle behöva komma långt innan julafton"

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 04 Dec 2020  
Traumastödet på 500 miljoner kronor måste kommuner och regioner använda innan årsskiftet. – Som det nu är skrivet blir det mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att få till kris-, samtals- eller traumastöd för bidraget, anser SKR:s Annika Wallenskog.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »