Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 50, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Nurses' sleep duration before work may impact quality of care and patient safety

img Jonas Vallgårda, News-Medical.net, 13 Dec 2019  

Nurses sleep nearly an hour and a half less before work days compared to days off, which hurts patient care and safety, finds a new study by researchers at NYU Rory Meyers College of Nursing. The findings are published in Sleep Health, the journal of the National Sleep Foundation. Nurses are sleeping, on average, less than recommended amounts prior to work, which may have an impact on their health and performance on the job." Amy Witkoski Stimpfel, PhD, RN, assistant professor at NYU Rory Meyers College of Nursing and the study's lead author Nursing, especially in hospitals, is dominated by shift work, with nurses working outside of the traditional 9-to-5 day in order to be at the bedside around the clock.

Moderna Policies - Leading Health Care

img Jonas Vallgårda, Leadinghealthcare, 13 Dec 2019  

Inspel inför en framtidsinriktad hälso- och sjukvårdsdebatt Moderna Policies är Leading Health Cares kunskapsutvecklingsprojekt för framtidens hälsa, vård och omsorg. Särskilt sammansatta arbetsgrupper (policygrupper) identifierar och problematiserar utvalda frågeställningar kring transformationen av dagens hälso- och sjukvårdssystem under ledning av forskare från olika samhällsvetenskapliga inriktningar. Deltagarna i grupperna är nyckelpersoner från de organisationer som är partners till Leading Health Care.

Därför vinner generalister över specialister

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 12 Dec 2019  

I bästsäljande boken Range förklarar David Epstein varför du som chef gör klokt i att tänka brett och stort i stället för att snöa in på ett specialområde. För att bli riktigt framgångsrik måste du specialisera dig, lyder en gammal sanning. Populärpsykologin förespråkar minst 10 000 timmars nötande inom ett noga utvalt specialområde – sport, musik, vetenskap eller vad det nu kan vara – helst från tidig ålder, om du överhuvudtaget ska

It-stress i vården

img Jonas Vallgårda, Voister, 12 Dec 2019  

Det tar upp till en timme för en läkare att logga in i alla olika system under en arbetsdag. Det är en följd av sega datorer, id-kort, tiotalet olika lösenord och ingen samverkan mellan olika program.

Ökad efterfrågan på arbetskraft med tekniska och sociala förmågor

Jonas Vallgårda, iFAU, 12 Dec 2019  

Under de senaste decennierna har sysselsättningen framförallt ökat i yrken som ställer stora krav på tekniska och verbala förmågor samt social mognad. Det visar en ny IFAU-rapport. Sysselsättningen i Sverige och i omvärlden har under de senaste decennierna minskat i yrken som ligger i mitten av lönefördelningen. Samtidigt arbetar allt fler i antingen låg- eller höglöneyrken. Arbetsmarknaden polariseras.

Uppdrag och samspel mellan ledande politiker och tjänstemän

Jonas Vallgårda, SKL Publikationer Politisk Styrning, 12 Dec 2019  

En tydligare fördelning av uppdragen och ett bättre samspel ses som en av de viktigaste förutsättningarna för att få en effektiv styrning, ledning och en bättre demokrati. En effektiv och välfungerande lokal förvaltning handlar ytterst om en hög funktionalitet i kontaktpunkten mellan det politiska ledarskapet och den ledande tjänstemannen. Rapporten innehåller en beskrivning av de rättsliga förutsättningarna för samspelet på ledningsnivå.

Det händer i vården under 2020

img Jonas Vallgårda +1, Dagens Medicin Nyheter, 11 Dec 2019  
Kongresser och utredningar, seminarier och beslut. Här är ett axplock av allt som händer i hälso- och ­sjukvården under 2020.

Employer branding är ännu viktigare i lågkonjunktur?

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter, 11 Dec 2019  

Det är medarbetarna som skapar resultaten och i en lågkonjunktur är det ännu svårare. Det säger Elin Arnell, Talmundos nya Nordenchef som råder att satsa ännu mer på medarbetarna när det krisar.

"Trygghet med samma barnmorska hela tiden"

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt, 11 Dec 2019  
Chefen för projektet "Min barnmorska" märker att oron har minskat. Marie Ekborn rycker ut med tjänstebilen.

7 av 10 vill ha mer feedback på jobbet

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 11 Dec 2019  

Att chefen ger feedback är en nyckelfaktor för medarbetarnas kompetensutveckling och arbetsglädje. Hela sju av tio skulle också önska mer återkoppling – positiv eller negativ – på jobbet, visar en ny undersökning.

Från engagerad medarbetare till digital ambassadör

img Jonas Vallgårda, Motivation.se, 10 Dec 2019  
Ambassadörer är personer som talar väl om sin arbetsplats och personerna som jobbar där, som visar engagemang och intresse för att delta och bidra till företagets utveckling. Och som dessutom: • Agerar med integritet och är medvetna om att deras agerande påverkar bilden av företaget. • Bidrar till att producera och sprida innehåll om företaget för att de är stolta över sin arbetsplats och tror på samma saker.

Två fall av lungskador av e-cigaretter i Sverige

img Per Malmquist, Dagens Medicin Nyheter, 10 Dec 2019  
Giftinformationscentralen har kontaktat Läkartidningen för att varna för allvarliga lungskador efter e-cigaretter. Detta efter två fall i Sverige där användarna misstänks ha andats in THC-haltiga vätskor och drabbats av skador.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »