Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 50 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Julafton hot mot äldres hälsa – risk för infarkt klockan 22

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt, 13 Dec 2018  
Äldre och sjuka personer löper större risk än andra att drabbas av hjärtinfarkt när julafton närmar sig sitt slut. En ny svensk studie visar att antalet infarkter når sin topp klockan 22.

"Erfarenhet och kunskap lönar sig inte

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 14 Dec 2018  
I dag kan en nyutexaminerad sjuksköterska ha en högre lön än en sjuksköterska med lång erfarenhet och/eller en specialistutbildning, skriver Cecilia Eriksson, specialistutbildad sjuksköterska.

Riksrevisionen granskar orsaker till könsskillnader i sjukfrånvaro

img Jonas Vallgårda, Riksrevisionen, 14 Dec 2018  
Skillnaderna i sjukskrivning mellan män och kvinnor har i olika sammanhang förklarats med att kvinnor i genomsnitt tar större ansvar för det obetalda hemarbetet, och att män och kvinnor i hög utsträckning väljer olika yrken. Att kvinnors högre sjukfrånvaro skulle bero på sämre hälsa har emellertid svagt stöd i befintlig forskning. Riksrevisionens granskning ska bland annat undersöka om skillnaderna kan beror på att kvinnor och män behandlas olika i sjukskrivningsprocessen.

Daniel Pink: "Gör pappersarbetet – efter lunch"

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 13 Dec 2018  
Genom att välja när på dagen du gör en aktivitet kan du höja såväl din prestation som ditt välbefinnande. Daniel Pink är tillbaka. Denna gången med massiv forskning om tajmning. Vår energi, koncentrationsförmåga, hur alerta och kreativa vi är fluktuerar över dagen. Forskning på bland annat 500 miljoner tweets visar att vi har en topp, en dal och en återgång. "Vår kognitiva förmåga är inte statisk över dagen", säger bästsäljande vetenskapsförfattaren Daniel Pink som är aktuell med den svenska versionen av boken När – vetenskapen om perfekt tajmning .

När vården flyttas till det digitala rummet

img Jonas Vallgårda, Lunds universitet, 13 Dec 2018  
Pappersrecept för läkemedel har ersatts av e-recept, elektroniska journalsystem har blivit praxis, besöksbokning av läkare sker över nätet och virtuella läkarbesök via videolänk blir allt vanligare.

Listningstak kan bli verklighet

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 12 Dec 2018  
En reformerad kömiljard och en primärvårdssatsning med fast läkarkontakt och listningstak. Det är förslag som kan gå igenom i dagens budgetomröstning i riksdagen.

​Digital vård vinner IT i vården-priset 2018

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 11 Dec 2018  
Årets vinnare av IT i vården-priset offentliggjordes i dag på IT i vården-dagen i Stockholm. Priset delas ut för 21:a gången av Dagens Medicin och Computer Sweden. Årets två pristagare – som tar emot Stora respektive Lilla IT i vården-priset – har utsetts av en extern jury.

Välkomna, C och L – här är vår budget

Jonas Vallgårda, Aftonbladet Debatt, 08 Dec 2018  

M och KD: Förmånligare rutavdrag, sänkt dieselskatt för bönder och obligatorisk språkförskola för nyanlända. Bland våra satsningar finns en välfärdssatsning om fem miljarder kronor i tillskott till Sveriges kommuner och landsting, skriver Elisabeth Svantesson och Jakob Forssmed.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »