Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 5

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Så blir du chef över ditt lärande - 3 tips

img Jonas Vallgårda, Chef.se, 2017-02-03  

I de flesta fall - 86 procent - tycker cheferna i Chefs undersökning att de vet hur de ska gå tillväga för att utveckla sin kompetens. Populärast är externa kurser, men även bokläsandet står sig starkt. Men hur ska chefen som inte riktigt kommit igång göra för att ta kommandot över sin egen fortbildning?

Kontoret inte på väg att dö

img Jonas Vallgårda, Prevent, 2017-02-03  

... En slutsats i rapporten är att kontoret och det fysiska skrivbordet inte är på väg att försvinna. - Rent tekniskt behöver vi inte kontoret längre. Produktion kan ske var som helst. Men för att komma på vad vi ska producera, för att bli innovativa och kreativa, behöver vi träffas, sa Ulf Boman på Kairosfuture när han presenterade rapporten "Framtidens digitaliserade arbete och kontor".

Sju av tio privata tjänstemän vobbar - men många vill slippa

img Jonas Vallgårda, Arbetsvarlden, 2017-02-03  

... Februari, eller "vabbruari", är också den månad då vi vabbar allra mest enligt Försäkringskassans statistik. Men Unionens undersökning visar att en majoritet av de privatanställda tjänstemännen har svårt att hålla sig från att jobba under tiden - de vobbar istället.

Forskning: Visioner kräver tid

Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen, 2017-02-02  

Att sköta den dagliga ruljangsen och samtidigt vara innovativ är ett krav som stressar många chefer. Enstaka workshops duger inte – utvecklingsarbetet måste schemaläggas.

Otydligheter i statens styrning av vården

img Jonas Vallgårda, News Powered by Cision, 2017-02-02  

Det har under senare år blivit allt vanligare att regeringen använder intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i den statliga styrningen av vården. Det har bland annat lett till minskad insyn och otydlig ansvarsfördelning.

Pressen på vårdens hyrbolag ökar

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Sjukvård, 2017-02-02  

Rekryteringsproblemen i vården har gett bemanningsbolagen rekordsnabb tillväxt. Men nu hotas expansionen – ett nationellt landstingsbeslut ska stoppa inhyrningen och personalbristen slår även mot bolagen. 

"Landstingen missköter sin roll" (som AG)

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Sjukvård, 2017-02-02  

Läkaren Börje Eriksson är en av vårdbemanningens pionjärer som grundare av bolaget Skandinavisk Hälsovård år 2000. Han är trött på den intensiva debatten om bemanningsbolagen i vården.

Här har vården högst kvalitet

Per Malmquist, Dagens Medicin, 2017-01-31  
Jönköping ligger i topp och Norrbotten i botten. Det visar SKL:s sammanställning av vårdkvalitet. Men den kan man inte riktigt lita på, enligt organisationen.

Snabbare hantering av klagomål och bättre förutsättningar för tillsyn

Jonas Vallgårda, Regeringen Socialdepartementet, 2017-01-30  
Under torsdagen beslutade regeringen om nya lagförslag för ett mer ändamålsenligt system för hantering av klagomål mot hälso- och sjukvården och dess personal. Förslagen innebär bl.a. ett förtydligande av att det i första hand ska vara vårdgivarna som tar emot och bemöter klagomål från patienter och deras närstående. Förslagen bygger på Klagomålsutredningens två betänkanden.

Effektivisera istället för att höja skatterna

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 2017-01-30  
Svenskt Näringsliv bedömer att det är möjligt att effektivisera kommunal verksamhet med 15 – 25 miljarder kronor fram till år 2020 utan att kvaliteten blir lidande. Därtill kan effektiviseringar också ske i landstingen. På så sätt kan skattehöjningar undvikas.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »