Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 5, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Nytt webbinarium!

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 05 Feb 2021  

”Krisstress - Hur kan vi hantera det?” möt Kerstin Jeding som ger oss fyra pärlor som hjälper oss att hantera stress, krav och ansvar på ett hälsosamt sätt. Du som är chef och ledare välkommen att delta, bjud gärna med en chefskollega.

"Tillitsbaserad styrning är ingen raketforskning"

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 04 Feb 2021  
Laura Hartman ledde Tillitsdelegationens arbete. Som chef i Uppsala kommun har hon nu chans att prova idéerna i verkligheten.

Stora skillnader i extra ersättning till covidpersonal

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 04 Feb 2021  
20 av landets 21 regioner har svarat på Ekots enkät, elva uppger att de betalar extra till IVA-personal och/eller andra som arbetar med covid-sjuka. Vissa regioner har istället valt att premiera all personal eller all personal i hälso- och sjukvården med ett engångsbelopp. Medan andra regioner inte har betalat något extra.

Konferens om karriär och karriärmodeller 2021

img Jonas Vallgårda, Screen9 / 04 Feb 2021  

Konferens om karriär och karriärmodeller ett partsarbete med SKR, Sobona och Vårdförbundet. Från ide till nu, under konferensen får du ta del av goda exempel hur man kan starta arbete med införande av karriärmodeller, exempel från både kommun och region.

Konferensen går att se i efterhand via länken.

De 15 hetaste jobben i Sverige 2021

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 04 Feb 2021  
En analys av hur LinkedIns tre miljoner användare i Sverige bytte jobb 2020 visar att E-handel, digital marknadsföring, sjukvård, kundservice och karriärcoachning är några av de områden där efterfrågan på personal ökade mest under fjolåret.

Alla dessa ineffektiva och oinspirerande möten – nu gör vi dem bättre genom facilitering

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 04 Feb 2021  
Åsa har ofta dagar fullspäckade med möten. Hon upplever att många möten är ett slöseri med tid. Att möten är dåligt förberedda och ineffektiva. Ibland ifrågasätter hon sin roll i möten och undrar vad hon gör där. Det finns dagar när hon går från möte till möte utan ställtid eller möjlighet till reflektion. Uppgifter från möten lagras på hög och hon behöver lösa dem på övertid, eller så glöms de bort och hon gör dem inte alls. Ibland går hon på något inspirerande möte och som ger lust till förändring. En ambition väcks att förändra något i sitt ledarskap. Tyvärr är hon snabbt i ekorrhjulet igen och den uppväckta passionen släcks rätt fort.

Svåra överväganden i vård av covid-patienter

img Jonas Vallgårda, Sydsvenska Dagbladet / 03 Feb 2021  

Var tredje sjuksköterska har upplevt etisk stress kring prioriteringar av sjuka under coronakrisen. – När det här är över är det viktigt att man pratar om sina upplevelser, säger Tove Godskesen, doktor i medicinsk etik. Covid-avdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Sjukvården har pressats nära bristningsgränsen under coronapandemins andra våg. Personal har tvingats ställa om och byta arbetsuppgifter. Missnöjet med den fysiska arbetsmiljön är utbrett, inte minst bland dem som arbetar i covid-19-vården.

Vilka väljer du till ditt team?

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap / 02 Feb 2021  

Vilka väljer du till ditt team? Forskning visar att det finns tre faktorer som kännetecknar grupper som arbetar bra tillsammans. Därför behöver vi lägga större vikt vid hur en individ interagerar tillsammans med andra än vid individens enskilda prestation eftersom det är medarbetarna som har störst påverkan på resultatet. 

Nu blir det svårare att införa besöksförbud på äldreboenden

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 02 Feb 2021  
Folkhälsomyndigheten vill utfärda färre besöksförbud på äldreboenden och ska framöver hårdare granska kommuner som låser dörrarna för anhöriga. – Det är en ytterst inskränkande åtgärd, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Cheferna hade fusket i sig långt innan de tackade ja till första chefsjobbet

img Jonas Vallgårda, Chefshuset Blogg / 02 Feb 2021  

De senaste par veckorna har man i 8 av landets 21 regioner upptäckt att chefer har givit vaccinförtur till sig själva, närstående eller medarbetare. Detta på bekostnad av prioriterade grupper. Lockelsen till vaccin är stor, tillgången är för liten och prognosen är att korruptionen bland chefer runtom i Sverige (och världen) kommer växa. Varningar för och faktiska fall av covid-19-korruption har vi hört och läst om i månader, och efter de senaste veckornas vaccinkorruption är det lätt att mörkt, upprört och uppgivet tänka; "typiskt chefer"...

SveaPriset belönar innovationer inom eHälsa

Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 02 Feb 2021  

Nu är det dags att skicka in bidrag till Svea-priset, har du en innovativ lösning för e-hälsa som skapar effektivitet och kvalitet? Läs mer om Svea-priset.

img

Ny studie ska lösa gåtan om tappat luktsinne

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes / 01 Feb 2021  
Forskare befarar att över hälften av de som haft covid senare drabbas antingen av en längre tids lukt- och smakbortfall eller förändringar. Nu ska Karolinska institutet i en unik studie med hjälp av hjärnavbilder söka svar på gåtan om hur viruset påverkar luktsinnet.

Det ruttna äpplet – kulturförstöraren nummer ett!

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 01 Feb 2021  
Som vd har du säkert fått uppleva det själv någon gång: den där personer som förstör för resten av gruppen.

En mer lyhörd vård för flyktingar kan tas fram genom metod som visar hur beslut fattas visar studie

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Politik / 01 Feb 2021  

Att tillgodose vård till flyktingar är en utmaning och har stor betydelse för flyktingars mentala hälsa i det nya hemlandet. Delfimetoden, som bygger på konsensus mellan deltagarna, kan vara en användbar metod för att öka förståelsen för politiska prioriteringar och i sin tur leda till en mer lyhörd hälsovård visar en ny studie.

”Sekretess och tystnadsplikt”

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 05 Feb 2021  

Missade du webbinariet i december om ”Sekretess och tystnadsplikt” med förbundsjurist Carita Fallström. Nu kan du som medlem se det i efterhand genom länken - https://vardforbundet.se/login?ssoredirect=58&courseId=7579 - och logga in. Passa på att uppdatera dig kring detta alltid så aktuella ämne.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »