Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 5 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

5 Ways to be a Leader, Not a Manager

img Jonas Vallgårda, Thriveglobal, 2018-02-02  

Have you ever wondered about the difference between a manager and a leader? Jennifer Hill has. Having held senior leadership positions with some top global financial institutions and in her current role as CFO for Global Banking and Global Markets with Bank of America, she's learned a thing or two about what leadership is - and isn't ... 

Jämställd hälsa tydlig del av myndigheters styrning

Jonas Vallgårda, Regeringen, 2018-02-02  
Regeringen stärker och systematiserar styrningen av myndigheters jämställdhetsarbete. Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg samt Inspektionen för socialförsäkringen får nu ändrade instruktioner för mer jämställdhetsfokus.

En sjukskrivning leder ofta till fler

Jonas Vallgårda, Arbetsliv, 2018-02-02  
För den som en gång varit sjukskriven för något allvarligare än en förkylning är det 70 procents risk att bli sjukskriven igen. Störst är risken för den som jobbar inom vård, skola och omsorg.

SKL vill att all digital vård ska kosta 200 kronor

Jonas Vallgårda, Dagens Arena, 2018-02-01  

I ett arbetsdokument från SKL föreslås att patientavgiften för digitala läkarbesök ska vara 200 kronor i alla landsting. Det kan undanröja affärsidén för det nytillkomna nätläkarföretag som nu erbjuder gratis läkarbesök.

Företaget utan chefer: "Gör oss snabbrörliga"

Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 2018-02-01  

På företaget Centigo finns varken vd, chefer, ledningsgrupp eller långtids-planering. "Det gör oss mer snabbrörliga", säger Johan Waller, en av företagets anställda. Det chefslösa företaget är en tankemodell som går ut på att släppa på tyglarna. Ta bort lagren av beslutsnivåer, så att medarbetarnas kreativitet flödar. En förlängning av det berömda svenska medbestämmandet, om man så vill ... 

Skattereform 2.0

Jonas Vallgårda, TCO Utredarna, 2018-02-01  

Det måste löna sig att utbilda sig, anstränga sig och ta ansvar. Därför behöver färre betala över 50 % i marginalskatt. Den statliga inkomstskatten behöver sänkas. Det kräver en bredare skattereform.

Stora skillnader i canceröverlevnad mellan länder

Per Malmquist, Dagens Medicin, 2018-01-31  
Personer som drabbas av cancersjukdom lever generellt längre i dag än i början av seklet. Sverige står sig bra men de globala variationerna är stora enligt nya data.

Bättre sjukvård – men överbeläggningar och väntetider kvarstår

Jonas Vallgårda, Socialstyrelsen Pressmeddelanden, 2018-01-30  

Hälso- och sjukvården i Sverige visar bättre resultat på flera områden. Men det finns fortfarande stora skillnader och förbättringsområden, bland annat vad gäller överbeläggningar på sjukhus och väntetider till operationer. Det visar en rapport från Socialstyrelsen. Syftet med rapporten är att ge en översiktlig bild av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet, och den visar på bättre resultat på flera punkter. Exempelvis överlever fler patienter som drabbas av hjärtinfarkt eller cancer.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »