Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 49, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

5 succéfaktorer – för introverta chefer

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 06 Dec 2019  

En framgångsrik ledare porträtteras ofta som en social kameleont som gärna står i centrum för jämnan. Men en introvert chef kan ha ovärderliga ledarskapskvalitéer. Så här gör du det mesta av dem. Att introverta personlighetsdrag skulle stå i motsats till att ha många vänner eller att våga ta plats i det offentliga är en myt, skriver arbetslivssociologen Tracy Brower på affärssajten. Att vara introvert handlar snarare om varifrån man hämtar sin energi. Medan extroverta chefer piggas upp av att samla kollegorna på en stor gruppfika i köket, behöver den ...

Intern chefsrekrytering skapar stabilitet

img Per Malmquist, Dagens Samhälle, 06 Dec 2019  
Många chefer i kommuner och regioner stannar inte särskilt länge på samma jobb. Med en lång traineeutbildning förbereder Region Kalmar län blivande chefer på vad som väntar. En av dem som gått utbildningen är nu regiondirektör.

Svenska chefer skeptiska till AI

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 06 Dec 2019  

Trots att artificiell intelligens pekas ut som en av de hetaste framtidstrenderna är många vd:ar och andra chefer ute på företagen skeptiska till tekniken. Nästan hälften ser i dag ingen nytta med AI, enligt en ny undersökning.

Minskad förskrivning av sömnmedel vinner Guldpillret

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 04 Dec 2019  
Genom att se över gamla vanor och erbjuda patienterna andra behandlingsalternativ lyckades Norrlidens hälsocentral i Region Kalmar län minska förskrivningen av sömnmedel. Därför prisas de med Guldpillret.

Chefen viktig om äldre ska jobba längre

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen, 03 Dec 2019  

Ett åldersmedvetet ledarskap kan rädda välfärden. Det säger forskare som efterlyser kloka chefer i syfte att få fler att jobba längre.

Brakförlust för nätläkarna

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 03 Dec 2019  

De största nätläkarbolagen gick back med nästan 600 miljoner kronor i fjol. Samtidigt ökade antalet besök hos nätläkare med 172 procent.

Chefens 9 viktigaste egenskaper

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen, 03 Dec 2019  
I Ledarnas nya rapport "9 nyanser av chefen – vilka egenskaper är viktigast" värderar respondenterna främst att chefen är kompetent och samarbetsinriktad.

Här tjänar kvinnliga chefer mer

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 02 Dec 2019  

Byggindustrin är den enda bransch där kvinnors chefslöner är högre än de manliga kollegornas. Det visar SCB-statistik som sammanställts av Sveriges Byggindustrier SB. Enligt granskningen ligger kvinnornas chefslöner i snitt sex procent högre än männens i byggsektorn. Det visar SCB-statistik som sammanställts av Sveriges Byggindustrier SB. Enligt granskningen ligger kvinnornas chefslöner i snitt sex procent högre än männens i byggsektorn. "Jag tycker man ska sätta det i relation till andra branscher och ställa frågan varför de manliga cheferna tjänar ...

Dålig digital koll bland toppchefer

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 02 Dec 2019  

När 300 toppchefer frågades ut om sin ledningsgrupps kunskaper inom data visste bara hälften vad digitalisering innebär. Det enligt en rapport från Bisnode i samarbete med Kairos Future. Det brukar heta att ledningen driver digitaliseringen, och liksom vid andra stora transformationsprojekt är det svårt att få igenom förändringar om det inte finns förankring på högsta ort. Men vad händer då om ledningen inte riktigt vet vad det här med digitalisering innebär?

Ny rapport: Fler allmänläkare kan korta vårdköerna

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt, 02 Dec 2019  
Läkare och sjuksköterskor som jobbar utanför sjukhusen borde kunna hoppa in på akutpass genom flexiblare… Fler allmänläkare behövs inom svensk sjukvård, enligt en ny rapport från ESO.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »