Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 49 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Patienter hyllar e-journalen

Jonas Vallgårda, Voister, 06 dec 2018  
En omfattande nationell enkätstudie visar att patienterna omfamnar möjligheten att läsa sin journal på nätet. Resultaten är speciellt intressanta mot bakgrund av den kritik som tjänsten fått från vårdpersonal, och den oro som förändringen mött vid införandet.

Onödiga läkemedel till äldre ska minska med checklista

Jonas Vallgårda, Socialstyrelsen, 06 dec 2018  
Läkare och sjuksköterskor behöver bli bättre på diagnostisera symtom hos äldre. I synnerhet biverkningar av läkemedel.

Digital mätning i hemmet ska ge färre akutbesök

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 06 dec 2018  
Mät ditt blodtryck hemma. Och slipp åka in till sjukhuset med akut hjärtsvikt. Det är tanken bakom en ny stor satsning på förebyggande digital vård.

Brist på sjuksköterskor kopplas till förhöjd dödsrisk

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Vetenskap, 05 dec 2018  
Antalet sjuksköterskor på en avdelning tycks påverka hur det går för patienterna. Att ersätta dem med icke-legitimerad personal räcker inte, enligt en brittisk studie.

5 tips: Så kritiserar du chefen – utan att ni blir ovänner

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 05 dec 2018  
Vissa problem är värda att föra upp till ytan. Men det finns några saker du måste tänka på när du ska leverera konstruktiv feedback. Ingen gillar att höra att den gjort fel. Men ibland måste ett problem belysas för att det ska ske utveckling på en arbetsplats. Därför har man utvecklingssamtal där medarbetaren får konstruktiv kritik. Ibland kan även du som chef behöva ge kritik till en högre chef – vilket kan kännas läskigt och skrämmande. Men kritiken behöver inte sluta med att ni blir ovänner om du gör det på rätt sätt.

Larmet: Satsningen ger inte fler sjuksköterskor

img Jonas Vallgårda, SvD Senaste Nytt, 05 dec 2018  
Antalet examinerade sjuksköterskor kommer inte att öka trots att antalet platser på utbildningsprogrammen har blivit fler. Satsningen har snarare lett till att kvaliteten på utbildningarna har sjunkit, varnar företrädare för svenska lärosäten.

Så blir livet på jobbet 2019

img Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv, 04 dec 2018  

Bärbara skygglappar för att kunna skärma av i det öppna kontorslandskapet och ultrarent vatten istället för kemikalier i tvättmaskinen. Det är några av de senaste innovationerna på arbetsmiljöområdet.

Blandade åldrar bäst

Jonas Vallgårda, Prevent Tidningen Arbetsliv Ledarskap, 03 dec 2018  

Behovet av arbetskraft ökar i takt med att befolkningen åldras. Alla behövs på framtidens arbetsmarknad. Den viktigaste åtgärden för att behålla människor i yrkeslivet är att sudda ut fördomar mot äldre. Där spelar cheferna en nyckelroll.

Traineeprogram ska locka sjuksköterskor till Oskarshamn: "Förmånligt"

img Jonas Vallgårda, Barometern, 03 dec 2018  
Oskarshamns sjukhus satsar på traineetjänster för att locka sjuksköterskor. - Det är huvudsyftet, säger HR-chefen Mia Nilsson. Att det råder brist på sjuksköterskor inom den offentliga sektorn är ingen nyhet.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »