Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 48 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Chefer får ha hand om fler medarbetare på sjukhuset

img Jonas Vallgårda, Skaraborgs Läns Tidning, 30 nov 2018  

Tidigare i höst beslutade Skaraborgs sjukhus styrelse om att minska personalstyrkan med motsvarande 60 personer genom naturliga avgångar. Detta som en del för att komma tillrätta med ekonomin, där prognoserna pekar på stora underskott.

Digitaliseringsninjan: Framtidens hälsa är redan här - den är bara ojämnt fördelad

img Jonas Vallgårda, Veckans Affärer, 29 nov 2018  
För att kunna förutsäga något om framtidens vård och hälsa, räcker det en bra bit att titta på de behov, utmaningar, teknologier, insikter och lösningar som redan finns", menar Darja Isaksson.

Därför bygger nätläkaren Kry fysiska vårdcentraler: "Vi har tagit steg ett"

img Jonas Vallgårda, Breakit, 29 nov 2018  
Kry tar steget från nätet in i den fysiska vården - för att lära och utvecklas. "Väldigt mycket av det som görs i fysisk vård kommer att göras digitalt de närmsta 5-10 åren", säger tillförordnade Sverigechefen Livia Holm.

Hon premierar mod hos sina tusentals anställda

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 28 nov 2018  
Den 6 december koras vinnaren av utmärkelsen Framtidens ledare i sjukvården. Anna Alm Andersson är en av två finalister till priset, som delas ut av Sjukvårdens ledarskapsakademi.

Fler läkare behövs som vårdcentralschefer

Jonas Vallgårda, Läkartidningen, 28 nov 2018  

Läkarförbundet ska jobba för att fler vårdcentraler leds av läkare. Man ska också diskutera hur lönerna för verksamhetschefer inom primärvården på sikt kan höjas för att få fler läkare att vilja bli chefer. Det beslutade fullmäktige.

Kollegialt ledarskap är viktigt i vården

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle All Debatt, 27 nov 2018  
Genom New Public Managment introducerades en övertro på att ett starkt och tydligt chefskap kunde bota skenande kostnader och mycket mer. När regeringen och Myndigheten för Vårdanalys nu avser se över sjukvårdens ledarskapsfrågor är det viktigt att man inte glömmer bort ett annat viktigt ledarskap: det kollegiala.

Angela Bångsbo disputerar med forskning om integrerad vård för sköra äldre

img Jonas Vallgårda, Cision Wire Sweden, 26 nov 2018  
Angela Bångsbo, arbetsterapeut på rehabiliteringskliniken SÄS och samordnare på FoU Sjuhärad Välfärd, har i sin forskning undersökt och analyserat förutsättningarna för samverkan och delaktighet i integrerad vård för sköra äldre ur personalens

Regeringen tar emot utredning för bättre samverkan mellan hälso- och sjukvård och sjukförsäkringen

Jonas Vallgårda, Regeringen, 27 nov 2018  
I dag presenterar regeringens särskilda utredare förslag för att skapa en förbättrad samordning mellan hälso- och sjukvården och sjukförsäkringen. Syftet är att öka stödet till individer och samarbetet mellan aktörer.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »