Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 48

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Årets ledare: "Är man övertygad är man stark"

Jonas Vallgårda, Lag & Avtal, 2017-12-01  
Årets ledare 2017, Husqvarnas vd Kai Wärn, ser sin ledarskapstil som en kombination av hantverk och personlighet. Ledarskapet har också formats av lärdomar på vägen.

When It Comes To Success, EQ Trumps IQ Every Time

Jonas Vallgårda, Forbes, 2017-12-01  
When I was younger, I bought into the fallacy that the "smartest" person always won. I pushed myself to achieve the highest scores, earn the most recognition, and excel in every field. I worked as hard as I could, but I almost always fell short of my goals. Growing up, I often found myself surrounded by people who were smarter and far more talented than I could ever hope to be. This left me feeling as though I was destined for a life of mediocrity, forever destined to live in the shadows of others. Despite this, I always seemed to excel in the workplace.

SD vill bli vårdparti - får nobben om samtal

Jonas Vallgårda, Aftonbladet, 2017-12-01  

Sverigedemokraterna vill bli "det nya sjukvårdspartiet" och bjuder in till samtal om att knäcka köer. Men regeringen är inte intresserad av inviten. Även Centerledaren Annie Lööf är synnerligen kallsinnig. - Det är ju inte kring Jimmie Åkessons bord man ska sitta om man ska lösa de praktiska problemen för sjukvården ... I sitt tal på SD:s landsdagar lanserade SD-ledaren Jimmie Åkesson förslag om att inrätta en samordningskommission för sjukvården.

När den mest erfarna sköterskan jobbat ett halvår

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle All Debatt, 2017-11-30  
Bristen på vårdpersonal gör arbetsbelastningen så tung att anställda säger upp sig, och ingen orkar handleda studerande som behöver praktik. Om inget görs snabbt står vården inför en härdsmälta med kompetensbrist.

Många sjuksköterskor utsatta för sextrakasserier

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2017-11-30  
40 procent av de kvinnliga sjuksköterskor som svarat i en enkät har utsatts för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp i jobbet. Oftast är förövaren en patient, men i 26 procent av fallen handlar det om en chef eller annan överordnad.

När jobbet schemaläggs dygnet runt

Per Malmquist, ETC, 2017-11-30  
Sjuksköterskan Jessica Åsanders arbetstid växlar mellan dag, kväll och nattjänstgöring. Hon är en av många i den växande gruppen kvinnor som arbetar på obekväma tider.

"Digitaliseringens mörka sida är växande missnöje"

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle - Debatt, 2017-11-29  
Vi har följt stora kundgruppers anpassning till ny teknik över lång tid. Det klart dominerade mönstret är att digitalisering kräver relationsskapande. Detta har många organisationer fortfarande inte förstått.

Pensionsgruppen: Därför borde pensionsåldern höjas

Jonas Vallgårda, Affärsvärlden, 2017-11-27  
Politikerna förbereder en höjning av pensionsåldern. Men det är egentligen inte pensionssystemet det är fel på. Det är löntagarna som inte lever upp till förväntningarna som konstruktörerna av systemet hade för 20 år sedan. – Det byggde på antagandet att vi människor är mer ekonomiskt rationella än vi i allmänhet är, säger Stefan Oscarson som är sekreterare i Pensionsgruppen.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »