Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 48, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Är kravet på effektivitet ett hinder för innovation?

Jonas Vallgårda, Arbetsgivarverket Nyheter, 28 Nov 2019  

Nu finns en ny podd att lyssna på och denna gång handlar den om hur vi skapar förutsättningar för innovation. Vi pratar om hur vi kan använda ledarskapet för att främja innovation i verksamheten och hur vi kan balansera kraven på effektivitet emot behovet av innovation.

Nu har SKL blivit SKR

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 27 Nov 2019  
Nu är förkortningen SKL historia. Från och med onsdag 27 november heter organisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Beslutet togs av en enhällig kongress.

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 27 Nov 2019  

Kommunsektorns kris kan undvikas visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik.

80-talets superchef: Det här avgör företagets framtid

img Jonas Vallgårda, ƒPlus, 26 Nov 2019  

Jan Carlzon - kanske den mest solbrända av 80-talets superchefer - förändrade ledarskapet med sitt budskap om kärlek. Hans bok "Riv pyramiderna!" ger honom fortfarande miljoninkomster. "Förr var den banbrytande, idag är den nödvändig", säger Jan Carlzon i en intervju med fPlus där han ger sina bästa råd till chefer. Det har onekligen hänt mycket i världen de senaste 34 åren och det borde vara naturligt att en bok om ledarskap som skrevs 1985 blivit hopplöst utdaterad idag. Men "Riv pyramiderna" betraktas som en bibel av svenska företagsledare och hittar ständigt nya läsare.

Avhandling om patienters delaktighet i sin vård prisas

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 26 Nov 2019  

Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi, tilldelas i år Skaraborgs Akademis pris till en avhandling skriven av en doktorand vid Högskolan i Skövde. Hennes forskning belyser hur informationssystem kan förbättra kvaliteten på vården genom att underlätta vårdpersonalens tillgång till information och förbättra patientens delaktighet i sin egen vård.

Sätt välfärdens medarbetare i centrum på SKL-kongressen

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 26 Nov 2019  
Sveriges kommuner och regioner verkar ha gett upp hoppet om att kunna konkurrera om rätt kompetens i framtiden. Det hela andas en uppgivenhet som inte är acceptabel när man är Sveriges största arbetsgivarorganisation, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tillsammans med förbundets 21 lokala avdelningsordförande i regionerna.

Självledarskap kräver tydliggörande

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter, 26 Nov 2019  

Nyckeln till framgångsrikt självledarskap är att ha tillgång till den information man behöver? När man behöver den. Och ha mycket tydlig styrning och organisering av arbetet. Det framkommer i en ny doktors­avhandling från Kungliga ­Tekniska högskolan, KTH.

Pensionera dig vid 69 – få 11 000 kronor mer

img Jonas Vallgårda, DinaPengar.se, 25 Nov 2019  

Om du vill ha en hög pension gäller det att satsa på rätt yrke och jobba länge. Pensionsmyndigheten har tittat på pensionsutfallet för Sveriges 20 vanligaste yrken – och statistiken talar sitt tydliga språk

Hur tacklar jag att lönepotten är så liten?

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 22 Nov 2019  

300 kr till någon som är jätteduktig känns nästan som en kränkning. Hur tacklar jag att det är så lite pengar att fördela? Chefs expert Peder Bertilsson tipsar om bra förhållningssätt. Det finns alltid en omvärld att förhålla sig till som organisation. Det betyder att det finns en gräns för hur mycket en arbetsgivare är beredd att investera i löneökningar. Att som chef förstå hur ledningen tänker kring lönebildningen dvs kunskap kring lönepolicy samt den lönerevisionsplan som är satt för året kan hjälpa till att förklara varför du har bedömt att ...

Jessica från Göteborg är Sveriges bästa vårdchef

img Jonas Vallgårda, GöteborgDirekt, 23 Nov 2019  

Hon sätter laget före jaget i sitt arbete. Städar korridorer med samma energi som hon möter klienter eller kollegor. För detta har Jessica Rönnerfors prisats som bästa chefen i Sverige.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »