Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 47

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare. 

Black Friday bjuder vi på extra mycket nyheter ...

img

Bra chef viktigare än lönen

img Jonas Vallgårda, Prevent Ledarskap, 2017-11-24  

Bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work har frågat drygt 11 000 studenter och akademiker vad som är viktigast hos en arbetsgivare när de ska välja arbetsplats. Förra året hamnade bra kollegor i topp, men i år är den viktigaste faktorn ledarskapet- att chefen är bra. Hela 62 procent angav det som den viktigaste faktorn. – Man har förstått att det finns en koppling mellan ledarskapet och hur medarbetarna och verksamheten utvecklas. Det blir svårt med bra relationer om du inte har en bra chef ...

Fackförbunden börjar mobilisera mot övergreppen

Jonas Vallgårda, ETC Malmö, 2017-11-24  
Flera fackförbund och yrkesförbund har greppat fanan från #metoo och säger sig vara beredda att börja arbeta hårdare mot de trakasserier och kränkningar som pågår inom deras bransch.

Hur fungerar den vård som svårt sjuka och döende patienter får i sitt hem?

Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 2017-11-24  
Hur är den vård som svårt sjuka och döende patienter får i sitt hem organiserad och vad kostar den? Hur fungerar den Vad tycker patienter och anhöriga? Det är några av de frågor som blir belysta i utvärderingen av ASIH-teamen i Göteborg (ASIH = Avancerad Sjukvård I Hemmet).

Ja tack till snabbspår till goda arbetsförhållanden

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle All Debatt, 2017-11-24  
Om vi lite kvickt utbildar våra undersköterskor till sjuksköterskor får vi i stället akut brist på undersköterskor. Det borde vara betydligt enklare att göra sjuksköterskeyrket mer attraktivt så att personalen stannar kvar.

Kaffe kan medföra positiva hälsoeffekter

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 2017-11-24  

Det är troligare att ett dagligt intag av kaffe gynnar hälsan än skadar den, enligt en ny studie i tidskriften BMJ. 

DEBATT: Får vi under 33 000 kr så tar vi inte jobbet!

img Jonas Vallgårda, Aftonbladet, 2017-11-23  

Vi är 50 barnmorskestudenter från Karolinska Institutet och Sophiahemmet Högskola som vill meddela att den sedan länge pågående förlossnings- och barnmorskekrisen i Stockholm och resten av landet står inför en intensifiering: Vi tar examen i januari 2018, men märker nu att arbetsgivarna varken vill ge oss drägliga arbetsvillkor eller rimliga löner. Vi har därför gemensamt beslutat om ett lönekrav som lyder: inte under 33 000! Alla jobberbjudanden under detta kommer vi att säga nej till.

Regionala stödstrukturer viktiga för att klara ny vårdpolicy

Jonas Vallgårda, Karolinska Institutet, 2017-11-23  
I takt med att en allt större andel av befolkningen blir äldre kommer fler att få behov av vård och omsorg.

Därför är det så svårt att höja pensionsåldern

Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 2017-11-23  

Höjd pensionsålder i sikte. En uppgörelse uppges vara nära om en höjning av åldersgränsen för pensionen. Men hur ser utmaningarna ut? DN har talat med experter och tittat på forskning som visar att vi håller fysiskt och mentalt, men att många arbetsgivare väljer bort äldre. Det kan hänga ihop med att äldre vill jobba ”på sina villkor”.

Nationella kompetenskrav för yrket undersköterska

Jonas Vallgårda, Socialdepartementet, 2017-11-23  
Regeringen tillför ett nytt uppdrag till regleringsbrevet för Socialstyrelsen för 2018 där Socialstyrelsen ska föreslå nationella kunskapskrav till yrket undersköterska.

Chefer vill ha mer stöd från chefen

Jonas Vallgårda, Prevent Ledarskap, 2017-11-21  
Bara fyra av tio chefer får återkoppling på sitt ledarskap av närmsta chef, visar en årlig undersökning från chefsorganisationen Ledarna. Var tredje chef är dessutom osäker på sitt uppdrag. Bristen på stöd och feedback är också ett återkommande problem i de telefonsamtal som Ledarna tar emot i sin chefsrådgivning. Förra året hade man 926 arbetsmiljöärenden, en ökning med 32 procent jämfört med året innan. Ofta är det verksamhetsnära chefer, så kallade första linjens chefer, som ringer och inte sällan kommer samtalen när det redan gått för långt.

"Så kan Stockholm bli en attraktiv arbetsgivare­ för sjuksköterskor"

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2017-11-22  
Vi behöver förändra en arbets­organi­sation som präglas av förlegade hierarkier och stuprör, skriver landstingsrådet Peter Carpelan (M).

DO utvidgar tillsyn av rutiner och riktlinjer mot trakasserier

Per Malmquist, Diskrimineringsombudsmannen, 2017-11-22  
DO har beslutat att inleda tillsyn mot ett 40-tal företag och organisationer inom branscherna media, kultur och juridik. Tillsynen är en utvidgning av den tillsyn som nyligen inleddes mot kommuner...

​Patientsäkert med bärbar platta

Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Politik, 2017-11-22  
Nu ska alla länets ambulanser utrustas med en bärbar surfplatta som innebär att ambulanspersonalen redan på plats hos patienten kan registrera både blodtryck och blodsocker och skriva in vad, när och hur mycket medicin patienten får. – Det underlättar vårt arbete väldigt mycket, säger Ronny Friberg, avdelningschef vid ambulansstationen i Umeå.

3 anställda du måste lyfta fram som chef

Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 2017-11-21  
Han rankas som en av världens bästa företagsledare. Nu avslöjar David Novak, utsedd till "Årets vd" i USA, vilka tre typer av medarbetare du som chef måste lyfta fram extra mycket. Priserna har haglat över David Novak de senaste åren. Han har bland annat blivit utsedd till "Årets vd" samt till en av världens 30 bästa företagsledare. Utmärkelserna kom när han var vd för den globala restaurangkedjan Yum. Men vad är framgångsfaktorn? Nu avslöjar han i en intervju med att det är en personlighetstyp som alla arbetsplatser behöver.

Kry satsar på KBT via videomöten

Per Malmquist, Dagens Medicin Nyheter, 2017-11-20  
Den digitala vårdgivaren Kry breddar sin verksamhet och hoppas snart kunna erbjuda hela landet psykologbehandling via mobilen.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »