Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 47, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Hon ska ta Västernorrland ur tystnadskulturen

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 20 Nov 2020  
Det är ett stålbad som väntar. Inte bara måste Region Västernorrland spara in en halv miljard, flera års arbetsmiljöproblem och en vilt snurrande chefskarusell har också satt sina spår. "Kulturer tar tid att förändra", konstaterar nya regiondirektören Åsa Bellander.

Färre personal ökar risken för våld på jobbet

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 20 Nov 2020  
Rutiner räcker inte alltid. För låg bemanning kan leda till våld och hot. Kriminologen Sofia Wikman har fått forskningsmedel för att närmare undersöka kopplingen till försämringar i arbetsmiljön. Det finns en koppling mellan hur verksamheten fungerar och hot och våld. Det visar tidigare sammanställningar av forskning som Sofia Wikman, universitetslektor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, har gjort. – När arbetsgivare i samband med lågkonjunkturen på 1990-talet skar ner på personal inom välfärdsyrken blossade hot och våld upp, säger Sofia Wikman .

Mänskliga relationer, det nya guldet i ledarskapet

img Jonas Vallgårda, HRnytt / 16 Nov 2020  
I tider när våra liv allt mer flyttar ut på nätet, så ökar värdet av de mänskliga relationerna runt omkring oss. I tider när det gäller att vrida max ur sig själv, sitt team och hela bolaget så gäller det även för den moderna ledaren. Hjärta till hjärta. Det nya guldet. När analoga mötesplatser försvinner och flyttar online så är de mänskliga relationerna det värdefullaste vi har. Speciellt i spåren av Covid-19, när allt fler möten sker bakom skärmar i digitala mötesrum. Men, det är viktigt att betona att relationer och nätverk inte är samma sak, det är något helt annat betydligt ytligare. Utan vi pratar om ärliga, djuplodade relationer av kött och blod. De som känns i hjärtat, och betyder något. Äkta känslor med människor som bryr sig, där vi lyfter varandra med känslor som skapar bärighet och lojalitet. Tillit i dess finaste form. Gemenskaphet.

Smarta forskartips kring ledningsgrupper

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 16 Nov 2020  
Här är ett axplock av forskningsfynd som du som vd kan överväga för att öka produktiviteten och arbetstrivseln i din ledningsgrupp.

Pandemitillägg på lönen i Dalarna

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter / 19 Nov 2020  
5 000 extra i månaden. Region Dalarna ger nu ett tillfälligt lönetillägg till medarbetare som vårdar covid-19-patienter. Samma sak sker på flera håll. Men Vårdförbundet vill hellre se högre löner – och arbetsgivare som tar hand om sin personal.

Vårdförbundet tänker tvista för julledighet

img Jonas Vallgårda, Arbetsvärlden Nyheter / 19 Nov 2020  

Om vårdpersonalen som missat fyra sammanhängande semesterveckor i somras inte heller får ledigt under julen kommer facket driva saken vidare, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, och varnar för uppsägningar och sjukskrivningar. 

Andra vågen ökar samvetsstressen

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 19 Nov 2020  
När pandemin nu går in i en andra fas ökar risken för att medarbetare i offentlig sektor drabbas av moralisk stress. Chefens roll blir viktigare än någonsin.

Två olika förslag för att stoppa utförsäkringarna av långtidssjuka i covid-19

img Jonas Vallgårda, Arbetsvärlden Nyheter / 20 Nov 2020  

V lägger ett förslag för att stoppa utförsäkringarna av långtidssjuka i covid-19, M och KD lägger ett annat. Det stod klart på socialförsäkringsutskottets sammanträde på torsdagen. Cirka 1 800 sjuksköterskor har hittills anmält arbetsskada till följd av covid-19. För de som blev smittade i våras och blivit långtidssjuka finns nu risken att bli utförsäkrade eftersom arbetsförmågan ska prövas mot hela arbetsmarknaden vid dag 180 i sjukförsäkringen.

Folkhälsomyndigheten ska säkra coronatestning för hela nästa år

img SVT Nyheter Inrikes / 18 Nov 2020  
Folkhälsomyndigheten ska säkerställa att Sverige kan fortsätta en storskalig testning av covid-19 under hela nästa år. – Mycket förändras och det går väldigt fort. Vi vet ännu inte vilken roll ett vaccin kommer spela. Därför behöver vi säkra upp 2021 så att förutsättningarna till testning och smittspårning finns, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Kvinnor sänkte sina lönekrav mer under krisen

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 17 Nov 2020  
Fler män överskattar vilken lön de kan få. Kvinnor som är akademiker förväntar sig lägre löner än sina manliga kollegor. Framför allt yngre kvinnor har sänkt lönekraven under pandemin, visar en undersökning från rekryteringsföretaget Jurek. Kvinnliga akademiker under 30 år sänkte under våren sina lönekrav med fyra procent. Männen i samma ålder sänkte kraven med två procent. Det visade sig när rekryteringsföretaget Jurek frågade över 6 000 arbetssökande akademiker om deras lönekrav.

Vårdchefer kritiserar FHM för misstag om andra vågen

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter / 14 Nov 2020  

I flera månader har Folkhälsomyndigheten (FHM) och statsepidemiolog Anders Tegnell upprepat att de inte tror på en andra våg av smittspridning. Nu ökar dödstalen och trycket på sjukvården samtidigt som testkapaciteten har slagit i taket på flera håll i landet. Vårdchefer och politiker anser att myndighetens felbedömning påverkat deras förberedelser och svenskarnas vilja att följa restriktionerna.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »