Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 47, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Chef eller ledare? Välkommen till ett digitalt möte om personcentrerad vård!

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet, 22 Nov 2019  

Grattis, du har möjligheten att bli en av de första cheferna och ledarna att få nya, konkreta verktyg som gör dig redo att möta framtidens vårdutveckling. Och det bästa av allt är att du kan använda dem i verksamheten på en gång. Vårdförbundet bjuder in dig som är chef eller ledare att inspireras av Anette Nilsson från SKL, till en timmes inspiration och introduktion i samskapande, tillgänglighet och samordning med patientens perspektiv som utgångspunkt, vilket skapas i ett patientkontrakt. Patientkontrakt är ett sätt att ge patienten möjlighet att vara mer delaktig i sin egen vård och nyttja hens egna resurser.

Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO

Jonas Vallgårda, Omniekonomi, 22 Nov 2019  

Therese Svanström är idag kanslichef på Unionen och har en bakgrund som bland annat kanslichef på Vision och statssekreterare åt Annika Strandhäll (S) på Socialdepartementet. TCO:s tidigare ordförande Eva Nordmark (S) blev i september ny arbetsmarknadsminister.

Sjukvårdsförsäkringarna ökar kraftigt

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 22 Nov 2019  
De privata sjukvårdsförsäkringarna fortsätter att öka. Samtidigt satsar försäkringsbolagen på nya typer av vårdförsäkringar.

Ministern väntar bättre samordning kring läkemedel

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 21 Nov 2019  
Bättre samordning mellan alla som hanterar läkemedel det krävs för att minska problemen med att läkemedel saknas det menar både socialministern och representanter för läkemedelsbolagen.

Här får chefen stöd att våga dra isär lönerna

img Jonas Vallgårda, Almega Aktuellt, 21 Nov 2019  

Kommunal var det sista fackförbundet att för två år sedan börja tillämpa ett dialogavtal (tidigare kallat sifferlöst avtal) på vårdbolaget Capio Närsjukvård. "Det kändes bra att äntligen få sätta allas löner på samma sätt – det var en befrielse", säger hr-chefen Cecilia Friis.

Kräv mer av cheferna – ge dem en tydligare roll

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 21 Nov 2019  
I ett allt mer ansträngt politiskt och samhällsekonomiskt läge är det viktigare än någonsin att styrningen och rollfördelningen ute i kommuner och regioner är tydlig, skriver Håkan Sörman, tidigare vd på SKL.

Bättre stöd till blivande föräldrar i Dalarna

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk, 20 Nov 2019  

Mödrahälsovården i Dalarna tillsammans med Förlossningen och BB vid Falu lasarett, satsar på att informera personal om och utbilda instruktörer i metoden Föda Utan Rädsla. " Nu gör vi det möjligt för alla föräldrar att få tillgång till samma information och stöd kring att föda utan rädsla, säger Anna-Lena Fältsjö," barnmorska.

Sofia Wallström utreder sjukhusbyggena

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 19 Nov 2019  
Uppdraget att utreda regionernas sjukhusbyggen går till Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg.

Administratörssjukan breder ut sig i vården

img Jonas Vallgårda, Expressen, 18 Nov 2019  

Det är något som är fel i budgetstyrningen om antalet administratörer kan öka me...

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »