Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 47 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Medborgarna vill ha friskvård men erbjuds bara sjukvård

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle All Debatt, 23 nov 2018  
Den offentliga vården är organiserad kring sjukdom, samtidigt som medborgarna alltmer söker råd kring hälsa och välbefinnande. Den efterfrågan bör mötas, både av ekonomiska skäl och för att det stärker samhällskontraktet, skriver tankesmedjan Leading Health Care.

Goda resultat för Sverige i ny hälso- och sjukvårdsrapport

Jonas Vallgårda, Socialstyrelsen, 23 nov 2018  
I en internationell jämförelse fortsätter Sverige att prestera väl inom flera av hälso- och sjukvårdens områden, även om många utmaningar kvarstår. Det visar en rapport som OECD publicerar i dag. Socialstyrelsen har bidragit med en stor mängd statistik till rapporten.

Många chefer känner obehag av att gå till jobbet

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen, 23 nov 2018  

I Jobbhälsoindex 2018 kan man se en oroväckande trend som visar att chefer i allt större utsträckning upplever psykiskt obehag av att gå till jobbet. Särskilt sticker de anställda cheferna i offentlig sektor ut i undersökningen. De anser i mindre utsträckning att deras arbete är meningsfullt jämfört med sina medarbetare i offentlig sektor. De trivs dessutom i mindre utsträckning med sina kollegor och arbetskamrater jämfört med såväl sina egna medarbetare som chefskollegor i privat sektor.

Brist på influensavaccin – så ser det ut i ditt landsting

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Toppnyheter, 23 nov 2018  
Influensavaccinet Vaxigrip Tetra har restnoterats av leverantören. Enligt Läkemedelsverket är även det upphandlade alternativet slut och samtidigt meddelar åtta landsting att deras lager inte ser ut att räcka säsongen ut, visar en enkätundersökning som DN gjort.

Stor del av barnmorskorna närmar sig pension

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter, 23 nov 2018  

Det råder brist på barnmorskor i hela landet och bristen kan förvärras då en stor del av barnmorskorna närmar sig pensionsåldern. Läget är kritiskt och stora satsningar måste göras för att locka fler till att utbilda sig, anser Vårdförbundet. Enligt statistik från Socialstyrelsen är det fler som utbildar sig till barnmorskor idag, men det räcker inte till. Befolkningen ökar och vårdbehovet ökar. Av de barnmorskor som jobbar idag är den största åldersgruppen mellan 55 till 64 år och de har inte långt kvar till pensionen ...

Sjuksköterskor vill arbeta självständigt

img Per Malmquist, Du & jobbet, 22 nov 2018  

Sjuksköterskor vill inte känna sig detaljstyrda och de vill ha egna omvårdnadsmål. Patientkontakter är viktiga, men även arbetsmiljön.

"Lågpriskonsumtionen är en ohållbar del av vår kultur"

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Toppnyheter, 21 nov 2018  

Black Friday är det yttersta uttrycket för vår ohållbara överkonsumtion. Trots medvetenhet om klimatproblemen har vi svårt att ändra våra kulturellt betingade konsumtionsmönster. Nu är det dags för handeln och politiken att ta problemet på allvar. Kampanjen Black Friday visar fel väg, skriver forskare och miljödebattörer. Oron och medvetenheten om klimatproblemen växer, men ändå uteblir avgörande förändringar av vår livsstil och konsumtion, skriver artikelförfattarna.

Hälften av befolkningen har farligt dålig kondition

img Per Malmquist, Dagens Medicin Nyheter, 21 nov 2018  
Nära hälften, 46 procent, av svenskarna i yrkeslivet har en hälsofarligt dålig kondition. Andelen har ökat dramatiskt sedan mitten av 90-talet, visar en ny stor studie gjord vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Upplev vårdrobotar och falldämpande golv

img Jonas Vallgårda, KTH, 20 nov 2018  
Den 27 november invigs ett nytt laboratorium på KTH. Integration Lab heter detta, och syftet är att kunna testa och forska om hur vården och den kommunala omsorgen ska kunna digitaliseras på bästa sätt.

Fortsatt ökande efterfrågan på privat vård och omsorg - men med lägre tillväxttakt och lönsamhet

img Per Malmquist, MyNewsdesk, 20 nov 2018  
Tillväxttakten för den privata vård- och omsorgsbranschen har bromsat in från den höga tillväxten under 2016, som till stor del drevs av den temporära kraftiga ökningen av asylmottagande.

Stressad och trött? Då är du långt ifrån ensam

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 19 nov 2018  

Känner du dig stressad och trött? Du är inte ensam. En undersökning som företaget &Frankly gjort visar att är vi befinner oss i den period på året då arbetsbelastningen upplevs som tuffast. Genom att ställa frågan "Hur känns det att kliva in på jobbet i dag?" 20 000 gånger under en treårsperiod har man kommit fram till att flest börjar året inspirerade i januari och avslutar året som stressade, frustrerade och trötta.

Trots miljonsatsning - barnmorskor känner osäkerhet

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Värmland, 19 nov 2018  
Trots satsningar och åtgärder råder det fortfarande kunskapsbrist hos barnmorskorna. Kunskapsbristen skapar osäkerhet. En ny undersökning från Vårdfokus visar att var femte barnmorska känner sig osäker på att sy bristningar.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »