Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 46 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Argsint chef gör medarbetare mindre motiverade

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus, 2018-11-16  
Argsinta och frånvarande chefer har en negativ inverkan på medarbetarnas motivation. Det kan också leda till att fler blir sjuka eller slutar. Beror det på att den destruktiva chefens egen arbetsmiljö är dålig? Det ska forskare undersöka.

Välkommen att lämna ditt föreläsningsförslag till Vitalis

img Jonas Vallgårda, Vitalis, 2018-11-16  

Vårdförbundet finns med i Vitalis programråd som söker föreläsare till Vitalis 2019. Kanske du eller en kollega har en intressant föreläsning på årets teman? I så fall är det hög tid att anmäla ert bidrag!

År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd. En stor utmaning framåt är därför att införskaffa den information och kunskap som krävs för att ta rätt beslut kring investeringar i digitalisering och eHälsa.

Ett besök på Vitalis ger dig helhetsbilden kring den digitala omställningen. Kanske vill du också berika andra med dina erfarenheter genom en längre eller kortare föreläsning? Välkommen till norra Europas största konferens och mässa inom eHälsa och välfärdsteknologi.

Lars Karlsson från Boxholm är Årets vårdchef

img Jonas Vallgårda, Landstinget i Östergötland, 2018-11-15  
Lars Karlsson från vårdcentralen i Boxholm vann titeln "Årets vårdchef 2018" för sitt goda ledarskap inom den nära vården. Vårdcentralen i Boxholm ligger centralt och har cirka 4 800 listade patienter.

Vårdförbundet: Brist på sjuksköterskor underlättar fusk

img Jonas Vallgårda, Arbetsvärlden, 2018-11-15  

Runt om på sjukhus i Sverige arbetar falska sjuksköterskor som lurat systemet för att få sjuksköterskelegitimation utan utbildning, visar SVT:s "Uppdrag Granskning".

"Akademisk utbildning med full lön är rätt väg"

img Jonas Vallgårda, SvD Senaste Nytt, 2018-11-13  
Ett splittrat ansvar och avakademisering löser inte bristen på specialistsjuksköterskor och leder till sämre vård för patienterna. Det skriver Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, och Ami Hommel, Svensk sjuksköterskeförening, i en replik.

Så skapas arbetsplatser där sjuksköterskor vill arbeta

img Jonas Vallgårda, MyNewsdesk, 2018-11-13  
Brist på sjuksköterskor och kritik mot stressig arbetsmiljö är återkommande larm om situationen inom vården. Men många trivs jättebra på jobbet, något som sällan lyfts fram i debatten.

SLL satsar för digitalt kompetenslyft

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-11-13  
Sju miljoner kronor öronmärker SLL i nästa års budget för att förstärka den digitala kompetensen hos vårdpersonalen. Fokus kommer ligga på chefer och ledare.

IFAU: Poliser, sjuksköterskor och lärare stannar i yrket

img Jonas Vallgårda, Arbetsvärlden, 2018-11-12  
Arbetskraftsbrist Sjuksköterskor, lärare, förskollärare och poliser stannar ofta inom det yrke de utbildat sig till, enligt en ny rapport från IFAU som tittat på de senaste 20 åren.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »